h i r d e t é s

Kercsi incidens - Orosz lap: Elvontatják az elfoglalt ukrán hadihajókat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kercsi incidens - Orosz lap: Elvontatják az elfoglalt ukrán hadihajókat

2019. november 17. - 12:12

Megkezdődött a Fekete-tengeren a tavaly novemberi orosz-ukrán haditengerészeti incidens során elfoglalt ukrán hajók elvontatása Kercs kikötőjéből - közölte a Kommerszant című orosz napilap vasárnap szemtanúkra hivatkozva.

Forrás: Bumm.sk

A várakozások szerint Oroszország a tengeren szolgáltatja vissza Ukrajnának a két páncélozott ágyúnaszádot és a vontatóhajót. Az egyik naszádon megjavították azt a sérülést, amely a Fekete-tengeren tavaly november 25-én történt incidens során keletkezett.
Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szombaton Kijevben bejelentette, hogy "utolsó szakaszába lépett" az ukrán haditengerészet járműveinek visszaszolgáltatása.

A Kommerszant emlékeztetett: Moszkva kifejezte szándékát, hogy visszaadja a hajókat a "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - december 9-re tervezett csúcstalálkozója előtt, anélkül hogy ezt összekapcsolná a diplomáciai eseménnyel.

Az orosz parti őrség által az incidens során elfogott 22 ukrán tengerész és két biztonsági tiszt a szeptember 7-i orosz-ukrán fogolycsere keretében szabadult.

A tengeri határincidens az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre történt. Az orosz parti őrség a Fekete-tengeren tüzet nyitott három, a Kercsi-szoros felé haladó és a megállási felszólításra nem reagáló kisebb ukrán hadihajóra, majd elfoglalta azokat. Az elfogott 24 fős legénység ellen Moszkva tiltott határátlépés címén eljárást indított.

A Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő szoros közelében történt incidens miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat szabott ki több orosz tisztségviselőre.

A hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróság május végén kihirdetett ítélete szerint Oroszországnak azonnal szabadon kell engednie az elfogott tengerészeket és vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának a lefoglalt három hadihajót is. (MTI)