h i r d e t é s

Kétszáz vendég a debreceni Morzsapartin 

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Kétszáz vendég a debreceni Morzsapartin 

2021. szeptember 18. - 17:10

"A világ szegényeinek kiáltása napról napra hangosabb, mégis egyre kevésbé hallatszik a kevés gazdag lármájában." /Ferenc pápa/

Az Egy Morzsányi Szeretet Egyesület szeptember utolsó előtti szombatján ismét vendégségbe hívta mindazokat a debreceni felebarátainkat akiknek nem jutott hely az élet napos oldalán.

Már jóval, egy órával a kezdés előtt legalább nyolcvanan álltak a sorban, és folyamatosan jöttek az ételre várók. A járvány miatti áremelkedések számos kisnyugdíjas, többgyermekes család számára okoznak megoldhatatlan nehézséget. Gyakorlatilag arra kényszerülnek itt Debrecenben /is/ nagyon sokan, hogy lessék, hol osztanak ingyen ételt a civilek. Az ételosztás végére legalább kétszáz szegény sorsú debreceni embert tudtunk megvendégelni.

Mi a magunk tehetségéből igyekszünk segíteni: erőnk sajnos véges, hiszen nem közpénzből gazdálkodunk, egy fillér támogatást sem kaptunk a megalakulásunk óta. Többségében "kisemberek" pár ezer forintos adományaiból működünk. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki fontosnak érzi, hogy segítse munkánkat.

A menüben volt paprikás csirke, többféle kalács, rengeteg péksütemény, májkonzerv, és természetesen friss kenyér. A gyermekeknek egy kis finomság is jutott. A végén még repetát is tudtunk adni, így a családosok is legalább 2-3 napi élelemmel tudtak hazamenni.

Valószínűleg a koronavírus járvány hatásának is tudható be, hogy a vendégkör teljesen megváltozott. Látszik az elmúlt hónapok történései újabb emberek egzisztenciáját roppantotta meg. Soha ennyi kisnyugdíjas nem állt a sorba ételért, s számuk egyre nő.&

Legalább ötven kisebb- nagyobb gyermek jött szüleivel a Morzsapartira, ennél szomorúbb látványt nem nagyon tudunk elképzelni. Úgy hisszük, mindannyiunk felelőssége, hogy Magyarországon, a 21. században egyetlen éhező gyermek sem legyen. Ez a szám  is  növekszik, nagyon sok gyermek bizony hétvégén éhesen fekszik le, ha nincs valahol ingyenes ételosztás. 

A Morzsaparti csapat a mai napon ismét elért a teljesítőképessége határára. Azt látjuk, egyre több vendégünk érkezik, de mind nehezebb gondoskodni arról, hogy mindenkinek jusson ennivaló. Annak ellenére, hogy a vártnál ismét  jóval többen jöttek, senki sem engedtünk haza üres kézzel. Köszönjük az eddigi felajánlásokat, adományokat, hálásak vagyunk mindenért, amit kaptunk.

Úgy látjuk azonban, hogy a társadalom elesettjeinek a segélykiáltását csak kevesen hallják meg, a szolidaritás, a felebaráti szeretet kiveszőfélben van. Nem magunknak kérünk segítséget, hanem azoknak a nyomorgó embereknek, akinek már régen nem futja még csirkefarhátra sem. Talán érdemes lenne egyszer végig gondolni, hogy a külbecs mögött, milyen is a való világ, Hiszen a sorok --nemcsak Debrecenben, bizony egyre hosszabbak.

A debreceni Morzsaparti csapat legközelebb október 16 .-án hívja meg vendégségbe a cívis városban élő nehéz sorsú embereket. Kérünk minden jóérzésű honfitársunkat támogassa, segítse munkánkat. 

 

Kéréseink:

>> Várjuk debreceni éttermek, pékségek, jelentkezését, akik partnereink lehetnének abban, hogy még gyakrabban rendezhessünk Morzsapartit a városban;
>>Várjuk a Morzsapartira a felajánlásokat, ételt, TARTÓS ÉLELMISZERT, gyümölcsöt, burgonyát, süteményt korlátlan mennyiségben;
>> Számítógépeket, laptopokat is örömmel várunk;
>> Karácsonyra készülve már elkezdtük gyűjteni a gyerekjátékokat is;
>> Önkéntes segítőket is jó szívvel fogadunk, akik úgy érzik, tenni akarnak valamit a szegényekért;
>> Pénzbeli adományokra is számítunk.

Az egyesület számlaszáma:
Egy Morzsányi Szeretet Egyesület; Erste Bank; Számlaszám: 11600006-00000000-93568971
Email-cím: [email protected].

Több minden más mellett arra gondoltunk, hogy online árveréseket szerveznénk olyan alkotásokból, dedikált könyvekből, sport mezekből stb.. melyeket a szegényeket ilyen módon is támogatni kívánó művészek, alkotók, sportolók, magánszemélyek ajánlanak fel az egyesületnek. Minden olyan tárgyat örömmel fogadunk, ami mások számára értéket jelenthet, örömet szerezhet.
Aki szeretne hozzájárulni a kezdeményezésünkhöz, kérjük a fenti email-címen jelezze.

Hiszünk az emberi jóság és szeretet erejében. Sokan nyújtják segítségért a kezüket, fogjunk össze értük.

Úgy gondoljuk, hogy Teréz anya pontosan megfogalmazta, az emberi lét igazi értelmét:

„Életünk végén nem a diplomáink alapján leszünk elbírálva, vagy hogy mennyi pénzt szedtünk össze, vagy hogy milyen dolgokat valósítottunk meg. Hanem aszerint leszünk elbírálva, hogy: „Éhes voltam és te megetettél, fáztam és te ruhát adtál, nem volt fedél a fejem fölött és te befogadtál.”

 

Lipcsei Andrea
az egyesület vezetője