h i r d e t é s

Kiállítás nyílik a magyarországi zsinagógákról Stuttgartban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kiállítás nyílik a magyarországi zsinagógákról Stuttgartban

2021. szeptember 13. - 12:19

Kiállítás nyílik a magyarországi zsinagógaörökségről Stuttgartban, a tárlat 17 tablón keresztül mutatja be a hazai zsidóság szakrális épületeit, a műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket és történetüket - tájékoztatta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hétfőn az MTI-t.

Forrás: Termalfurdo.hu

Mint írják, 2021-ben Stuttgart ad otthont a Testvériesség hete elnevezésű programsorozat rendezvényeinek, amelynek részeként a Liszt Intézet Stuttgart - Magyar Kulturális Központ felkérésére a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kiállítást készített Építs nekem hajlékot! - Magyar zsinagógák és közösségeik címmel a gazdagon fennmaradt, az egyes történeti korszakokat jól szemléltető magyarországi zsinagógaörökségről.
   

A tárlaton a középkorból megismerhetőek a soproni zsinagógák, a kora-újkorból pedig Mád barokk zsinagógája. Az anyagnak részét képezi az óbudai klasszicista zsinagóga története és rekonstrukciója is, kitekintéssel a bajai zsinagógára. Hangsúlyos elemként jelennek meg a pesti zsidó háromszöget alkotó Dohány, Rumbach és Kazinczy utcai zsinagógák. A stuttgarti Magyar Kulturális Központba ellátogatók megismerhetik többek között a 19. században épült győri, szegedi, valamint a nemrég felújított szabadkai zsinagógákat is. Az eseményen egy modern zsinagóga, a budapesti Hősök Temploma mellett a Teleki téri lakászsinagóga is megjelenik - emlékeztet a kommüniké.
   

A kiállításon továbbá megtekinthetőek egyebek mellett az Óbudai Zsinagóga Gyűjteményéből származó zsidó ereklyetárgyak is, valamint részletek láthatóak a Teleki téri mesék című, 2014-ben készült filmtrilógiából is, mely az utolsó józsefvárosi, Közép-Európában is egyedülálló imaház közösségének életét mutatja be.
   

A megnyitó eseményen köszöntőt mond B. Szabó Dezső, a Liszt Intézet Stuttgart - Magyar Kulturális Központ igazgatója, Almássy Kornél a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója, valamint Székely-Gyökössy Szabolcs, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkár-helyettese. A szakmai bevezetőt mond Oszkó Ágnes Ivett kurátor.
   

A tárlaton, amely szeptember 20-tól október 31-ig látható a Liszt Intézet Stuttgart - Magyar Kulturális Központban, a kiállított tablókon szereplő illusztrációkat egynyelvű, német videófelvételek egészítik ki, melyeket QR-kódokon keresztül tölthetnek le a látogatók mobilkészülékeikre. A kiállítást a tervek szerint vándorkiállítás jelleggel a jövőben több magyar intézetben is bemutatják - áll az összegzésben. (MTI)