h i r d e t é s

Kiderítettük a fűszerpaprikák titkait

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kiderítettük a fűszerpaprikák titkait

2024. június 06. - 08:49

A magyar konyha alapvető hozzávalóinak listáján az élmezőnyben kap helyet a kiváló minőségű fűszerpaprika. Minden háziasszony megszállottan vadászik rá, nem csoda, hiszen az ételek alapját képezi. Azonban nem könnyű jó paprikát találni, és nem csak őrölt változatban létezik.

Sokan nem ismerik ezeket a csodálatos fűszereket olyan jól. Nekünk is okozott meglepetéseket, mivel a köztudat sztereotípiáinak megfelelve az őrölt változat volt a kiindulási pontunk.

Nemcsak emiatt lehet különleges, hanem még sok más tulajdonság miatt is. Persze a magyar konyha a magyar terméket részesíti előnyben, ami ebben az esetben nem más, mint a Szegedi Paprika.

Milyen változatban kapható, és mire figyeljünk a felhasználás során?

A közismert édes és csípős változatok mellett megtalálhatók a füstölt verziók is az ArthurMarket fűszerpaprika kínálatában. Természetesen a választék is azt mutatja, hogy a magyar termékek népszerűek ebben a webáruházban.

A füstölt változat a legnagyobb elismerésünket azon a ponton kapta, ahol azt olvastuk, hogy bükkfán füstölik. Ettől igazán autentikus. Emellett pedig nemcsak őrölt verzióban kapható, hanem őrlővel ellátott tört formában is. És lesz még egy meglepetésünk később.

Ami nagyon fontos tudnivaló, hogy soha ne süssük forró olajban vagy zsírban, mert csak így őrizhetjük meg az élénk piros színét. Emellett a zamatát is megváltoztathatja a túlzott hőkezelés.

Mitől lehet különleges egy fűszerpaprika, és milyen ételekhez passzol?

A különlegességek közé tartozik a hagyományos malomköves őrlés. Ezenkívül pedig a gondos mezőgazdasági munkálatok is, valamint az autentikus módszerekkel történő feldolgozás. Ez viszont már a gondos válogatásnál elkezdődik.

A hungarikumként tisztelt Szegedi fűszerpaprika különlegessége a régió nevezetes termőföldjében rejlik, amit a kivételes klímája koronáz meg. A feldolgozása során különös figyelmet kap minden egyes állomás, mielőtt a paprika a csomagolásba kerül.

A kiváló zamata a töltelékekben érvényesül leginkább. Ebből adódóan kiváló választás lehet kolbászhoz, szalámihoz vagy akár disznósajthoz is. Ettől függetlenül azonban bármelyik konyhában, éttermekben és a húsipari üzemekben is méltó helye lehet.

A meglepetésünk pedig a paprika magolaj!

Mélyvörös színe nemcsak az ételek színét, de az ízeket is gazdagabbá teszi. Legyen szó akár pácolásról, dresszingről, halászléről vagy pörköltről, egyaránt kiváló ízesítő lehet az olaj. A színezés és az utóízesítés pedig már csak hab a tortán.

A legjobb tulajdonsága a paprika magolajnak, hogy 31 féle karotionidot azonosítottak az összetevői között. Ez az arzenál lényegesen magasabb, mint amennyi az egyéb olajokban megtalálható.

Ezekhez, és a fűszerpaprika őrleményekhez képest a magolaj tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a kapszantint, a luteint, a kapszorubint és a β-karotint. Emellett pedig az antioxidáns, az omega-6 és a zeaxantin tartalma miatt egészséges táplálék is.

Mindezek tudatában már könnyebb lesz olyan fűszerpaprikát találni, amivel öröm a főzés.