h i r d e t é s

Kijárási tilalmat vezettek be és az iskolák távoktatásra állnak át Lettországban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kijárási tilalmat vezettek be és az iskolák távoktatásra állnak át Lettországban

2021. október 21. - 06:48

Lettországban ismét vesztegzárat vezettek be csütörtökön a koronavírus-járvány rohamos terjedése miatt – írja az MTI.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A rigai kabinet szerdán újabb átfogó járványügyi korlátozásokat és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be a járvány megfékezésére. A vesztegzár egyelőre november 15-ig lesz hatályban. Krisjanis Karins miniszterelnök a szerdai kabinetülést követően közölte, hogy az intézkedések célja áttörni a fertőzési láncolatokat és tehermentesíteni "a szörnyen túlterhelt" egészségügyi ellátórendszert.

A korlátozások keretében csütörtöktől csak az alapvető élelmiszereket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a sport-, kulturális-, szabadidős- létesítményeknek és szórakozóhelyeknek be kell zárniuk.

A vendéglátóipari egységek csak elvitelre szolgálhatnak fel ételeket. A gyülekezéseket megtiltották. A kijárási tilalom pedig este nyolc órától reggel öt óráig lesz hatályban. A lakosok csak alapos indokkal hagyhatják el lakóhelyüket ez idő alatt. Az iskolák távoktatásra, az alkalmazottak pedig - ahol ez lehetséges - távmunkára állnak át.

A lett egészségügyi hatóságok szerint a fertőzöttségi ráta rekordértéket ért el, az utóbbi két hétben százezer lakosra átlagosan 1400,8 koronavírus-fertőzött jutott. Daniels Pavluts egészségügyi miniszter szerint országosan már több kórház intenzívosztálya teljességgel betelt. Az 1,9 milliós balti ország lakosságának valamivel több mint felét oltották be eddig a koronavírus ellen. A rigai vezetés hónapok óta igyekszik az alacsony oltakozási kedvet serkenteni. Járványügyi szakértők mindemellett borúlátónak mutatkoztak a karantén újbóli elrendelése kapcsán. Mint mondták, az intézkedést későn hozták meg és csak rövid távon jelent megoldást a fertőzöttek magas számára.

A járvány kitörése óta Lettországban 191 321 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2944 hunytak el a kórban. (MTI)