h i r d e t é s

Kilövi a Fidesz a 189 éves Ruszwurm Cukrászdát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kilövi a Fidesz a 189 éves Ruszwurm Cukrászdát

2016. május 25. - 12:33
0 komment

A Várban lassan tényleg csak az maradhat, aki kellően jó viszonyt ápol a kormánypárti elittel - írja a 444.hu.

Ruszwurm cukrászda a Várban. Fotó: Wikimedia Commons

"Néhány napja rendőrök és közterület-felügyelők mindenféle írásos végzés nélkül kihúzatták a székeket a vendégek alól"

írja a Magyar Narancs a Várnegyedben működő, XIX. századi cukrászdáról, ahol múlt héten közterületesek és hatóságiak jelentek meg, hogy közöljék: a hely teraszengedélyét bevonták, lehet pakolni.

A tudósítás szerint konkrétan felállíttatták a helyükről a turistákat, hogy megtisztítsák a terepet, pedig valójában semmilyen hivatalos végzés nem volt a közteresek kezében. Viszont az I. kerületi polgármesterre, Nagy Gábor Tamásra hivatkoztak.

Szamos Miklós, a Ruszwurm Kft. vezetője azóta birtokvédelmet kért, és a terasz most újra működik, de a jelek szerint már nem sokáig.

Nagy először 2011-ben jelezte a tulajnak, hogy emelni fogják a bérleti díjat. Szamos elmondása szerint előbb tizenhatszorosra, majd engedménnyel nyolcszorosra emelték volna a pénzt, végül a tulaj kiegyezett volna egy duplázásban, ha nem kell határozatlanról határozott idejűre módosítani a szerződést. A boltvezető burkolt fenyegetést is kapott, hogy ha nem tetszik az új üzlet, a kerületnél meggondolják a jogviszony megszüntetését is. Nem sikerült megállapodni - évek óta tartitt a vita, míg tavaly végül a kerület felmondta a megállapodást, annyi engedménnyel, hogy egy évig maradhat a Ruszwurm. Egy hónap maradt.

A cukrászda 1827 óta működik a Szentháromság utcában; minden berendezésével együtt műemléknek számít. A bérleti és az ahhoz tartozó vagyoni jogokat, valamint a berendezést a Ruszwurm Kft. vette meg és üzemelteti 26 éve.

A tulaj szerint most személyes bosszút állnak rajta, amiért nem volt hajlandó megállapodni a polgármesterrel.

Szamos azt mondta a Narancsnak, rendesen fizették a bérleti díjat, ezért bírósági ügy lehet a dologból. A cikk megjegyzi, hogy a Ruszwurm szomszédságában épp aznap nyitott meg Zsidai Roy által vezetett Jamie's Italian étterem, amikor a rendőrök intézkedtek a cukrászdánál.

A Budavári Önkormányzat egyébként a szintén a Szamosék tulajdonában lévő Korona Cukrászdára is ráment: ugyanazzal a módszerrel próbálják a tulaj szerint ellehetetleníteni a helyet, és egyéves felmondási idő mellett bontanák fel a szerződést. (444.hu)