h i r d e t é s

Kolerajárvány kitörésétől tart Rusvai Miklós

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kolerajárvány kitörésétől tart Rusvai Miklós

2023. február 13. - 10:14

A török-szír földrengés helyszínén óriási kockázatot jelent a tiszta ivóvíz hiánya, ami elősegítheti a térségben amúgy is jelen lévő kolera terjedését.

Forrás: SERTAC KAYAR/REUTERS

Rusvai Miklós víruskutató szerint a mentési munkálatok után újabb fontos feladat vár a katasztrófa helyszínén segédkezőkre. Most tízezrek élnek a szabad ég alatt, vagy jobb esetben sátrakban, sok helyen nincs áram, víz és fűtés sem, miközben hamarosan a romok alatt rekedt holttestek is bomlásnak indulnak, adta hírül az infostart.hu.

Ebben a helyzetben a hozzáértő szerint a kolera jelenti a legfőbb közegészségügyi veszélyt. A szíriai menekülttáborokban már ősszel kitört a kolerajárvány, mert ott koncentrálódik a szíriai menekültek túlnyomó többsége. “Ráadásul ez politikailag kényes régió, hiszen a kurd régiókhoz tartozik Törökországnak ez a területe, ezért az infrastruktúra sem túl jó, és nagyon sokszor a török hatóságokat még az a vád is éri, hogy nem biztosítanak megfelelő minőségű és mennyiségű, tiszta ivóvizet” – mondta a víruskutató.

Ahol volt is vezetékes ivóvíz, most ott is eltörtek a vezetékek, aminek következtében keveredik a szennyvíz az ivóvízzel, márpedig a kolera elsődleges terjedési forrása a szennyezett ivóvíz.

Nagy valószínűséggel számolni kell azzal, hogy a kolerajárvány is felüti majd a fejét.

– jelentette ki Rusvai Miklós.

Szerinte a járvány kialakulását nagyon nehezen lehetne megelőzni, mert ehhez tiszta ivóvízre és megfelelő higiénés viszonyokra lenne szükség, de vízforralásra jelenleg nincs mód áram híján. (nlc.hu)