h i r d e t é s

Korábban nem látott szintre emelkedett a kórházak adóssága

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Korábban nem látott szintre emelkedett a kórházak adóssága

2023. március 24. - 06:59

Soha sem volt még ennyi adóssága a magyar kórházaknak februárban. 

A kép illusztráció! - Forrás: Veres Viktor / Népszabadság

A hónap végén összesen 33,8 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak a fekvőbeteg-ellátók. A legnagyobb mértékben a szegedi és a pécsi kórházak növelték adósságaikat.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint tovább nőtt a kórházak adóssága. Februárban összesen 12,3 milliárd forinttal lett nagyobb az adósság, így már 33,8 milliárd forintra duzzadt a tartozásállomány. 

Soha nem volt még februárban ekkora adóssága kórházaknak

– mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Napi.hu-nak.

Szerinte két hónap alatt 26 milliárd forintot halmoztak fel az intézmények, amelyet a korábbi években fél év alatt hoztak össze.

Január végén is volt negatívrekord, akkor 21,5 milliárd forint volt az egészségügyi intézményeknél a felhalmozódott kifizetetlen számlák végösszege. Akkor egy hónap alatt 15 milliárd forint tartozás gyűlt össze.

A Semmelweis Egyetem adóssága minimális mértékben, 28 millió forinttal, 126 millió forintra nőtt

– mondta Rásky László.

Szeged és Pécs adóssága azonban hatalmas: a Pécsi Tudományegyetem 702 millióval 2,28 milliárd forintra, a Szegedi Tudományegyetem adóssága pedig 1,08 milliárddal 3,41 milliárd forinton zárt február végén – írja a lap.

Jön a központosítás

Júliustól központosítottá válik a közbeszerzés a budapesti kórházakban, míg a vidékieknek 2024. januártól kell majd a rendszerhez csatlakozni.

A JÖVŐBEN A KÖZBESZERZÉSI ÉS ELLÁTÁSI FŐIGAZGATÓSÁG (KEF) BIZTOSÍTJA AZ ALÁBBI SZOLGÁLTATÁSOKAT: ŐRZÉS-VÉDELEM, TAKARÍTÁS, EGYÉB HIGIÉNÉS SZOLGÁLTATÁS, MŰSZAKI ÜZEMELTETÉS, KARBANTARTÁS, EZEKKEL ÖSSZEFÜGGŐ ÉPÜLETFELÚJÍTÁS, BIZTONSÁGTECHNIKAI BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE, LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK.

A közüzemi szolgáltatások, kivéve a veszélyes hulladék kezelése és elszállítása is bekerült a körbe. (Index)