h i r d e t é s

Koronavírusos lett egy műszaki szakértő, ezért drágult 1,3 milliárddal a Pénzügyminisztérium palotája

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Koronavírusos lett egy műszaki szakértő, ezért drágult 1,3 milliárddal a Pénzügyminisztérium palotája

2020. június 10. - 12:01

A szakember közvetlen munkatársai is karanténba kerültek, emiatt a beruházás műszaki ütemezése is veszélybe került – magyarázza az újabb áremelkedést a kormányzati megrendelő. - írja a nepszava.hu.

A járványveszély ismeretében is megdöbbentő okkal drágult tovább 1,32 milliárd forinttal a Pénzügyminisztérium budavári Szentháromság téren épülő székháza – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő keddi számából.

A beruházást megrendelő minisztériumi cég, a PM -Tér 6  még tavaly júliusban kötött 2,81 milliárd forintos, az eredeti terv szerint 2021. március 5-én lejáró keretszerződést a pénzügyi palota kivitelezőivel, vagyis az állami tendereken hasító West Hungária Bauval és a Garage Ingatlanfejlesztővel.  

A  terjedelmes címen futó – „Keretmegállapodás megkötése a Nemzetgazdasági Minisztérium 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. alatt történő műemléki épületrekonstrukciójához kapcsolódó kivitelezési feladatok ellátására - 1. ütem. 2 I. ütem 2. konzultáció” – pályázat nyertesei többek között vállalták, hogy több mint 2900 négyzetméteren bontják el az épület tetejét, eltávolítanak 150 tonna vasbeton-gerendát, 5700 négyzetméteren végeznek homlokzati munkákat és felépítenek két trafóházat.

Milliárdos betegek

Az átépítés részletei miatt tavaly december 20-án egy harmadik konzultációt is indított a minisztériumi cég.

Csakhogy – és itt jön a buktató – a céges ajánlatok műszaki tartalmát vizsgáló szakértő egy munkatársa koronavírusos lett, ezért pedig nem csak őt, de közvetlen kollégáit és a vele kapcsolatban álló más munkatársakat is karanténba kellett helyezni. Megbetegedésük miatt „az eljárás lebonyolítása súlyos nehézségekbe ütközött, megszakítással fenyegetve ezzel a teljes projekt tervezett műszaki ütemezését” – olvasható a közbeszerzési dokumentumban. 

Az előre nem látható, súlyos nehézségeket a jelek szerint csak szerződésmódosítással lehetett orvosolni:

a PM-Tér 6 május 25-én pedig meg is egyezett a kivitelezőkkel, a keretmegállapodás összegét 2,81 milliárdról 4,13 milliárd forintra emelték.

A minisztériumi cég szerint a módosított szerződés így már „biztosítja a kivitelezés folyamatosságát, a közpénzek hatékony felhasználását és a munkahelyek védelmét.”

nepszava.hu