h i r d e t é s

Közeledik az "árnyékban 40 fok"!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Közeledik az "árnyékban 40 fok"!

2017. augusztus 03. - 06:22

Csütörtökön ismét egy forró napra számíthatunk, és ezután is tovább melegszik az idő: a hétvégén árnyékban is elérheti a hőmérséklet a 40 fokot! - írja az Időjárás.hu.

A felfrissülés a jövő hét közepére érkezhet, de a hidegfront, és a lehűlés mértéke a nagy időtáv miatt kissé bizonytalan.

Augusztus 2-re virradóan megdőlt a minimumhőmérséklet rekordja Budapesten: a János-hegy völgyében egész éjjel nem hűlt 24,3 fok alá a levegő. (MTI)

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint a főváros és Pest, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében van érvényben a piros figyelmeztetés. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett valószínű.
Az ország többi megyéjére is másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat, tehát a többi megyében is várhatóan 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet.

Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár keddtől péntek éjfélig rendelte el a hőségriadót az egész ország területére.

Délelőtt a nyugati határszélen gyengén fátyolfelhős időre van kilátás, máshol jellemzően derült lesz az ég. Csapadék nem valószínű, rohamosan melegszik a levegő.

Délután a forróságban a Dunántúlon és északon jelennek meg gomolyfelhők, máshol döntően gyengén felhős, derült időre van kilátás. Csapadék nem lesz. Mérsékelt marad a változó irányú szél.

Országos hőségre van kilátás, 33, 39 fokig melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön fronthatás nem érvényesül a Kárpát-medence területén, de tovább tart a rendkívüli hőhullám, ami komoly megterhelést jelent szervezetünkre. - írja a meteoklinika.hu.

A tartós meleg kimeríti energiakészletét, ha pedig a szívbeteg vagy a keringési rendszer betegségeivel küzd, akkor fokozottan veszélyeztetettnek számít. Gyakran tapasztalhat fáradtságot, tompaságot, jelentősen romolhat az összpontosító-képessége is. Ha nagyvárosban él, akkor már az éjszakák sem hoznak felfrissülést, alvászavarok, kialvatlanság jelentkezhet önnél is.

Esetleges fejfájásának is oka lehet a forróság, a kellemetlenségek miatt pedig nyűgösebb, ingerlékenyebb lehet a megszokottnál. Amikor csak tud, pihenjen le egy hűvös szobában, még ha csak pár percre is – jót fog tenni szervezetének a pihenés.

A nagy melegben sok folyadékot vesztünk, ami komoly veszélyeket rejt magában, ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék-utánpótlás! A cukros üdítők, koffeines italok helyett válassza a hűs limonádét, a frissítő zöldteát, mentával ízesített gyümölcsleveket! Étkezés során is pótolhatja a kiizzadt vizet: hideg gyümölcsleves, lédús zöldségek formájában, a parfék is kitűnőek erre a célra! Sokan küzdenek emésztési zavarokkal is. Kerülje a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, a vörös húsokat, puffasztó hüvelyeseket; inkább salátákat, halat fogyasszon!

Mindig kerülje a tűző napsütést a szabadban tartózkodás során, fennáll a napszúrásveszély!  Különösen a gyerekek veszélyeztetettek, ők nem érzékelik annyira a nagy meleget, az idősek pedig sokszor nehezen mozognak, nem tudnak azonnal a hűvösre menni. Amennyiben szédülést, rosszullétet, hányingert tapasztal, azonnal kérjen segítséget! A hőhullám idején igyekezzen úgy megtervezni a napi programokat, hogy a legmelegebb órákban lehetősége legyen hűvös, árnyékos helyre húzódni.

Az UV-sugárzás eléri a nagyon erős fokozatot, fényvédőkrémek használata nélkül ne menjen a tűző napra! Magas faktorszámú naptejeket használjon, az újrakrémezést pedig szükség esetén ismételje meg, a strandolás során gyakrabban!

A közlekedés során a napsütés gyakran elvakíthatja a gépkocsivezetőket, és a reflexek is tompák, megnyúlik a reakcióidő. A nyűgös, ingerült sofőrök miatt is növekszik a balesetveszély. Utastérben soha ne hagyjon kisgyereket és élő állatot még nagyon rövid időre se a tűző napon, ugyanis pillanatok alatt felforrósodhat az utastér!

 

meteoklinika.hu / idojaras.hu