h i r d e t é s

Lefújták a V4-találkozót a csehek és a lengyelek a magyar kormány oroszpolitikája miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Lefújták a V4-találkozót a csehek és a lengyelek a magyar kormány oroszpolitikája miatt

2022. november 17. - 10:41

A cseh képviselőház elnöke szerint Magyarország az EU-ban Oroszország trójai falova.

Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

A V4-ek házelnökeinek jövő péntekre tervezett pozsonyi találkozója elmarad, mert a cseh és a lengyel házelnök bojkottot jelentett be a magyar kormány oroszpolitikája miatt, szúrta ki a Seznamzpravy.cz nevű cseh lap hírét a hvg.hu.

A cikkben azt írják, a csehek részéről Markéta Pekarová Adamová házelnök és a szenátus elnöke, Miloš Vystrčil is visszamondta a találkozót. Előbbi többször is bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját korábban.

Adamová a lapnak arról beszélt, mindig a magyarok azok, akik utolsóként csatlakoznak a szankciós csomaghoz, engedményeket követelnek, és azzal fenyegetőznek, hogy nem támogatják a további szankciókat.

Ráadásul képesek a háború kérdését Magyarországon felhasználni az EU ellen. Ők Oroszország trójai falova, és fontosnak tartom, hogy egyértelmű jelzést küldjünk nekik, hogy ez elfogadhatatlan

– közölte.

A lap diplomáciai forrásai szerint a lengyel szejm két kamarájának vezetői sem vettek volna részt a találkozón.

Végül Adamová külpolitikai tanácsadója közölte, hogy kedden a szlovák fél előzetesen tájékoztatta őket arról, hogy a V4-ek házelnökeinek találkozójára nem a tervezett időpontban kerül sor.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem reagált az értesülésekre, amint ez megtörténik, frissítjük cikkünket. (24.hu)