h i r d e t é s

Lehet nagy-magyarországos molinókkal szurkolni a magyar válogatott meccsein, a Puskás Arénában

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Lehet nagy-magyarországos molinókkal szurkolni a magyar válogatott meccsein, a Puskás Arénában

2023. március 23. - 06:43

Csányi Sándor MLSZ-elnöknek sikerülhetett meggyőznie az UEFA illetékeseit.

Forrás: Facebook

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) engedélyezi a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a válogatott mérkőzéseire, ugyanis a szervezet honlapján közölték, hogy egyértelmű állásfoglalását kértek a történelmi jelkép kihelyezésének engedélyezése ügyében az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) és a diszkriminációellenes csoportjától (FARE). A közlemény szerint „a két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik”.

Az MLSZ, írták, a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezni fogja, négy feltétellel:

  • Kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja;
  • Más szimbólum vagy felirat nem, csak piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
  •  A molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
  •  A molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

A magyar szövetség szerint ugyanakkor „ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak”.

A magyar labdarúgó-válogatott következő két mérkőzése a Puskás Arénában lesz, ahol most csütörtökön 19.30-kor kezdődik a Magyarország-Észtország felkészülési mérkőzés, míg négy nappal később a Magyarország-Bulgária Eb-selejtezőt rendezik meg 20.45-kor.

Amint arról korábban lapunk is beszámolt, Csányi Sándor, az MLSZ elnöke február elején az M4 Sportnak adott interjújában azt közölte, hogy „próbálják elfogadtatni az európai szövetséggel (UEFA) a Nagy-Magyarország jelképet és az árpádsávos zászlót”. Érvelését azzal támasztotta alá, hogy azt MLSZ szerint a Nagy-Magyarország jelkép nem hordoz politikai üzenetet, illetve az árpádsávos zászló ott van a Parlamentben Magyarország történelmi zászlói között, és amely évszázadokon át Magyarország hivatalos zászlója volt.

Emlékezetes az is, hogy komoly diplomáciai bonyodalmakat okozott, hogy tavaly novemberben Orbán Viktor miniszterelnök egy Nagy-Magyarországot ábrázoló sálban pózolt a 109-szeres magyar válogatott Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén, amikor a magyar labdarúgó-válogatott vasárnap 2-1-re legyőzte Görögországot. (Népszava)

 

Román külügy és kormányszóvivő: nincs miért állást foglalni, a politikát nem kell összekeverni a sporttal

A román külügyminisztérium és Dan Carbunaru román kormányszóvivő azzal hárította el a román újságíróknak a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) történelmi Magyarországot ábrázoló molinókról szóló döntésével kapcsolatos érdeklődését, hogy - "UEFA-engedély" híján - nincs miért állást foglalniuk, a "politikát nem kell összekeverni a sporttal".

A politikának nincs keresnivalója a sportban, a labdarúgás pedig nem politika - hangoztatták szerdán román politikusok, az ellen tiltakozva, hogy az MLSZ bejelentette: bizonyos feltételek mellett engedélyezi a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók bevitelét a válogatott meccseire.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök a téma kapcsán úgy fogalmazott: "a labdarúgás nem politika, és a revizionista frusztrációknak nincs keresnivalójuk a sportrendezvényeken". Hozzátette, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnökének az UEFA végrehajtó bizottságának tagjaként haladéktalanul kérnie kellene a döntés visszavonását.

Gabriela Firea szociáldemokrata családügyi miniszter a közösségi oldalán azt írta:

Nagy-Magyarország térképe, amely Románia egy részét is magába foglalja, revizionista jelkép, és semmi keresnivalója a stadionokban, európai mérkőzéseken". Úgy értékelte: a jelkép gyűlöletkeltésre és erőszakra adhat okot, márpedig a "politikának, kiváltképp, ha megosztja a nemzeteket, nincs helye a sportban.

Hasonló álláspontra helyezkedett a román Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselője, Ionut Stroe is, aki szerint egy ilyen döntés "veszélyes precedenst teremthet", szembe menne a sportot irányító valamennyi elvvel. Úgy vélekedett: az UEFA-nak nem szabad elfogadnia egy ilyen kérést, "nem szabad oxigénhez juttatnia a revizionista eszméket, nem szabad hagynia, hogy politikai érdekek és tétek mérgezzék meg a futball világát".

Az üggyel kapcsolatban a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) közleményt adott ki, miszerint megkeresésükre az európai szövetség (UEFA) cáfolta, hogy "engedélyezte volna" a történelmi Magyarországot ábrázoló jelképek használatát a magyar válogatott meccsein, ezen jelképek használatát továbbra is fegyelmi vétségnek tekinti és büntetni fogja.

A Romániában felzúdulást kiváltó közleményében az MLSZ azt írta, hogy "állásfoglalást" kért a történelmi jelkép kihelyezésének engedélyezése ügyében az UEFÁ-tól és európai szövetség diszkriminációellenes csoportjától (FARE).

A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik

- olvasható a közleményben.

Az egyeztetések eredményeképpen az MLSZ úgy döntött, hogy "a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló" drapéria stadionba történő bevitelét engedélyezni fogja, ha ezeken semmilyen más szimbólum vagy felirat nem szerepel a történelmi Magyarország térképén kívül és csak piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta.

Ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak

- szögezte le az MLSZ.