h i r d e t é s

Léptek a független kutak a benzinárstopra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Léptek a független kutak a benzinárstopra

2022. február 21. - 18:05

Az üzemanyagokra kivetett hatósági ár rendkívül érzékenyen érinti a kisebb kutakat, főleg a múlt hét óta, mivel a beszerzési áruk magasabb, mint a benzinárstoppal meghatározott ár.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A független kutak ezért most új lépést tettek: összefogtak egy érdekvédelmi szövetségbe és hétfői közleményükben javaslatokkal éltek a kormány felé. - írja a Portfolio

A múlt héten több cikkünkben is beszámoltunk arról, hogy a benzinkutak minden eladott liter üzemanyagon már veszteséget termelnek. Nem véletlen, hogy több kút üzemeltetője azt kérte a vásárlóitól, hogy lehetőleg máshová - jellemzően a nagy hálózatok kútjaihoz - menjenek tankolni.

A kisebb hálózatokat üzemeltető cégek most összefogtak. Hétfő délután kiadott közleményük szerint ugyanis megalakult a Független Benzinkutak Szövetsége, melynek közgyűlése már el is fogadott egy nyilatkozatot. Ezek szerint a szövetség támogatja a kormány családpolitikáját, de nem a családok terhére. Az üzemanyagár-stop tájékoztatásuk szerint 10 ezer család megélhetését érinti. Három javaslatot fogalmaztak meg:

  1. Kérik a hatósági ár törvényes képzését, ami biztosítja a családi vállalkozásaik megélhetését.
  2. Javasolják a jövedéki adó áfa mentességét.
  3. Javasolják az üzemanyagok áfájának 5%-ra történő csökkentését.

Azt is hozzátették, hogy a most megalakult szövetség lefedi az ország teljes területét, Abonytól Nyíregyházáig, Sátoraljaújhelytól Szegedig és előrevetítik, hogy a kormányzattal együtt keresik a probléma megoldását.

Emlékezetes, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, György László erről az ügyről egyeztetett a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSZ), valamint a Mobil Petrollal egyeztetett hétfő délelőtt. Az államtitkár itt azt mondta, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett a magyar családok védelmében, de kész az egyeztetésre a kis benzinkutak képviselőivel. Arról is beszélt, hogy a tárgyalások a továbbiakban is a VOSZ és a Mobil Petrol benzinkúthálózat részvételével zajlanak "abban a konstruktív mederben, ahogyan a koronavírus-válság kitörése óta az elmúlt két évben minden lényeges kérdésben meg tudtunk állapodni". A hét második felére várják a kis benzinkutak képviselőinek konstruktív javaslatait.

Ezek fényében egyébként érdekes lesz látni, hogy a kormány hogyan viszonyul a most megalakított új szövetséghez és annak álláspontjához. (Portfolio)