h i r d e t é s

LMP: Magyarországon egymillió nő élhet menstruációs szegénységben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

LMP: Magyarországon egymillió nő élhet menstruációs szegénységben

2023. március 02. - 05:12

Magyarországon a nők 20 – 30%-át érintheti a menstruációs szegénység, amely egyébként amilyen fontos és sokakat érintő probléma, ahhoz képest csak kevesen mernek erről beszélni. 

Szelindi Andrea, az LMP szolnoki politikusa, Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője elmondta, hogy Szolnokon is megszervezi a párt nőnapi adománygyűjtését. Elsősorban menstruációs termékeket gyűjtenek, melyeket a rászorultaknak juttatnak el különböző civil szervezeteken keresztül.
Kihangsúlyozta, hogy Magyarországon a nők 20 – 30%-át érintheti a menstruációs szegénység, amely egyébként amilyen fontos és sokakat érintő probléma, ahhoz képest csak kevesen mernek erről beszélni. Ezek a nők gyakran nem tudják megengedni maguknak ezen termékek megvásárlását sem – mondta.
A képviselőnő beszámolt arról a saját kezdeményezéséről is, melyben Kőbányán mindössze évi 2 millió forintból sikerült teljesíteni, hogy iskolákban, családsegítőknél, gyermekjóléti szolgálatoknál ingyenesen biztosítsák a nélkülözők részére ezeket az egészségügyi kellékeket. Hozzátette, hogy egy Szolnok méretű településen ez már nem is pénz, hanem hozzáállás és szándék kérdése a városvezetés részéről, amelynek pártállástól függetlenül minden erről döntést hozó vezetőtől támogatást kellene kapjon.
A képviselő aláhúzta, hogy számszerűsítve nagyjából ma egymillió ilyen nő élhet ezzel a gonddal Magyarországon.

 

Szelindi Andrea, az LMP szolnoki politikusa szerint egy, a női társadalmat súlyosan érintő témáról van szó, melyet sajnos még napjainkban is sok helyen, köztük a politikában is tabuként kezelnek.
A politikus Kocsis Máté, fideszes parlamenti képviselő legutóbbi felszólalását idézte: „Az az igazság, hogy a mi baloldalunknak mindig más ország a szép.”
Szelindi a sajtótájékoztatón szembesítette a kormánypárti politikust, hogy Magyarországon jelenleg ezen higiéniai termékekre még mindig az Európa-rekorder 27%-os ÁFA-t kell megfizetni, amellyel országunk sajnos a legelső ezen a listán. Felsorolásában példaként hangoztatta, hogy Írországban nincs ”tamponadó”, Luxemburgban 3%, Németországban 7%, Lengyel és Csehországban 5%, sőt, továbbment és elmondta, hogy Skóciában 2018 óta minden iskoláskorú lány ingyen termékekhez juthat.
A jövőre nézve arra kérte Kocsis Mátét, hogy ideje lenne, ha jobban tisztelnék és szeretnék a magyar nőket.
A politikus elmondta, hogy kezdeményezi Szolnok város Jegyzőjénél, hogy minden iskolában helyezzen ki a település önkormányzata úgynevezett ”női dobozokat”, hogy az arra rászoruló fiatalok is hozzájuthassanak ezekhez a fontos termékekhez.
Ezzel egyébként elkerülhető lenne véleménye szerint az a probléma is, hogy a fiatalkorúak ezen indok miatt hagynak ki rendszeresen iskolai napokat, hiszen nem jutnak hozzá anyagi szűkösség miatt ezekhez a női eszközökhöz. Kijelentette, hogy a hölgyeknek havi szinten ezek több ezer forinttól akár a több tízezer forintig terjedő kiadások lehetnek egy-egy családon belül.
Az LMP szolnoki szervezete az idei nőnapon, március 8-án, a szolnoki Sóház Hotelben nőnapi rendezvényt szervez, ahol a kezdeményezésükhöz gyűjtik adományaikat 15.00 és 18.00 óra között, melyre minden adományozni szándékozót szeretettel várnak.
Megjegyezte, hogy természetesen elsősorban az akció kereteihez igazodva, a menstruációs higiéniához tartozó felajánlásokat várnak.