h i r d e t é s

Magasabb bérekért tüntettek a portugál pedagógusok

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Magasabb bérekért tüntettek a portugál pedagógusok

2023. január 15. - 10:17

Több ezer tanár tüntetett a portugál fővárosban jobb munkakörülményeket és magasabb béreket követelve. A szervezők szerint 100 ezren egyes hírforrások szerint minimum 20 ezren vonultak Lisszabon utcáin.

Forrás: Euronews

A tanárok azt követelik, hogy vegyék figyelembe a valós munkaidejüket, és emeljék a fizetésüket, hogy lépést tartsanak az inflációval, amely 2022-ben elérte a 7.8 %-ot, ami harminc éve a legmagasabb áremelkedés Portugáliában.

"A portugál főváros főutcáján végigvonuló tüntetők plakátjain "Tisztelet", "Méltóság", "Együtt az iskoláért" és "Basta" volt olvasható.

"400 kilométert utaztunk, hogy itt lehessünk", hogy követeljük, "adják vissza a tanárok méltóságát" - mondta az AFP-nek Eugenio Martins, egy középiskolai sporttanár az északi Ponte da Barcában.

"1100 eurót keresek, 300 eurót fizetek üzemanyagra és 100 eurót autópályadíjra, ha munkába akarok menni. Ez lehetetlen" - sóhajt Filipe Coimbra, az 50 éves elektrotechnika tanár, aki naponta több tucat kilométert utazik, hogy eljusson az iskolájába az északi Lixában.

A demonstrációt hétfőtől regionális mozgósztrájk követi, amely február 11-én országos tüntetéssel zárul majd. (Euronews)