h i r d e t é s

Magyarország rengeteg pénzt fizet Oroszországnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyarország rengeteg pénzt fizet Oroszországnak

2023. február 22. - 14:44

Öt uniós ország továbbra is importál árukat Oroszországból, és az ukrajnai háború kezdete óta több mint 50 százalékkal növelte a Moszkvával folytatott üzleteit. Magyarország kereskedelme ugrott meg a legjobban.

Az Európai Unió egy sor szankciócsomagot vezetett be Vlagyimir Putyin orosz elnök egy évvel ezelőtti, Kijev lerohanásáról szóló döntése óta. De annak ellenére, hogy Brüsszel igyekszik megszakítani a kapcsolatokat az oroszokkal, a blokk egyes tagjai még mindig vonakodnak követni a példát, és a lehető legnagyobb támogatásukról biztosítani Ukrajnát.

Öt uniós ország továbbra is importál árukat Oroszországból, és az ukrajnai háború kezdete óta több mint 50 százalékkal növelte a Moszkvával folytatott üzleteit. Az érintett államok: Szlovénia, Bulgária, Spanyolország, Görögország és Magyarország.

A THE TELEGRAPH SZERINT MAGYARORSZÁG OROSZORSZÁGBÓL SZÁRMAZÓ IMPORTJA 2022 NOVEMBERÉBEN 262 SZÁZALÉKKAL HALADTA MEG A HÁROMÉVES ÁTLAGOT.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kapcsán a brit lap kiemeli, hogy a leghevesebb kritikusa az uniós szankcióknak, és szinte az egyetlen ország, amely megtagadta Ukrajna számára a fegyverek szállítását.

Szlovéniában és Bulgáriában is nőtt az Oroszországból származó import a háború kezdete óta, de elmaradnak a magyar adattól. Az adatokat összesítő német Kiel Intézet szerint a kiugróan intenzív kereskedelmet csak részben magyarázza, hogy néhány uniós ország függősége az orosz gázimporttól nagyobb nehézséget jelent, mint azt Brüsszel remélte. Magyarország is az orosz földgáz egyik utolsó európai vevője maradt Szlovákia és Ausztria mellett. (Portfolio)