h i r d e t é s

Magyarországon a rákban elhunyt betegek nagyrésze megmenthető lenne

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyarországon a rákban elhunyt betegek nagyrésze megmenthető lenne

2023. április 15. - 11:45

Magyarországon minden negyedik ember daganatos betegség miatt hal meg, ami kiugróan rossz adatnak számít. 2022-ben 70 ezer honfitársunknál diagnosztizáltak daganatos megbetegedést. 

Ezeknek a pácienseknek a többsége megmenthető lenne, ha rendszeresen járnának szűrő-vizsgálatra, a legtöbben azonban nem törődnek a megelőzéssel. Ez is közrejátszik abban, hogy az uniós halálozási statisztikákban az utolsók között állunk.

A szakemberek szerint jelenleg mindenkinek 50 százalékos esélye van arra, hogy az életében daganatos betegsége legyen. A meglepően magas kockázati esély ellenére a legtöbb esetben gyógyíthatóak a páciensek. A tumoros megbetegedések 60 százalékát véglegesen meg tudják gyógyítani, 20 százalékánál pedig különböző kezelésekkel meg tudják hosszabbítani a betegek életét. Az onkológus professzor szerint a daganatos betegségek kialakulásában legtöbbször az egyén a hibás.

A daganatos betegségek kialakulásában legalább 50 százaléknyira szerepet játszik az életmód, és ezt tanítjuk az egyetemen is. Azt mindenki tudja a dohányzás egy ilyen dolog, ami megnöveli sok daganatos betegség valószínűségét, de ugyanilyen a testmozgás, egy elhanyagolt diabéteszről és a sok alkoholról is

– fogalmazott az ATV Híradónak Mangel László Csaba, a PTE Onkoterápiás Intézetének igazgatója. A férfiaknál a legtöbbször előforduló daganatos betegség a tüdő és a prosztatarák. Ezeket, ha időben észreveszik, teljes mértégben gyógyítható betegségek. Az urológus szerint ehhez viszont elengedhetetlen a rendszeres rákszűrés 40 év felett.

Szántó Árpád, a PTE Urológia Klinika igazgatója szerint  amikor megtalálnak egy prosztata daganatot, ,,annak a kockázat-besorolását is meg lehet mondani, egyéb vizsgálatok segítségével pedig valós túlélési számokat lehet közölni a betegekkel". Egy alacsony kockázatú, nem metasztatikus esetben pedig közel száz százalékos eredményt lehet elérni – tette hozzá. 

A férfiaknál 30 százalékkal több a végzetes daganatos megbetegedések száma, mint a nőknél. Sok esetben annyira megijednek a páciensek a daganat felfedezésétől, hogy bezárkóknak és esetenként még az orvosok tanácsaira sem hallgatnak.

Igen előfordul, hogy a beteg nem fogadja meg az orvos tanácsát, de ez szerintem orvos-beteg kapcsolaton múlik. Persze a félelmet le kell gyűrnie a páciensnek, nekem az a dolgom, hogy ebben segítsek

– mondta Híradónknak Szabó András belgyógyász.

Az Európai Unióban Szlovéniában halnak meg a legtöbben rákos megbetegedésben. Magyarország a negyedik helyen áll a listán Hollandia és Írország mögött. (atv.hu)