h i r d e t é s

Mától minden benzinkút veszteséggel üzemel

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Mától minden benzinkút veszteséggel üzemel

2022. február 18. - 07:43

Egy liter benzin eladásán 8, egy liter gázolajén 18 forint veszteségük lesz a kutaknak. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"A pénteki áremeléssel már nem lesz olyan kút Magyarországon, amelynek ne lenne magasabb a beszerzési ára, mint amennyiért adhatja az üzemanyagot, azaz ne szenvedne veszteséget" – sűrítette egy mondatba az árstop okozta helyzetet a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára, Grád Ottó.

A Mol nagykereskedelmi ára már csütörtökön is meghaladta a kiskereskedelmi árat – mint az Envi kutak ügyvezető igazgatójától, Egri Gábor szaküzemgazdásztól megtudtuk, csütörtökön a gázolajat bruttó 493 forintért adta az olajtársaság a kutaknak, a 95-ös benzint pedig 480,4 forintért, miközben a kutak a kormány döntése értelmében nem adhatják 480 forintnál drágábban a két üzemanyagot. Péntektől pedig a Holtankoljak.hu szerint átlagosan 8 forinttal emelkedik a benzin és 5 forinttal a gázolaj beszerzési ára. Vagyis egy liter benzin eladásán több mint 8, egy liter gázolajén pedig 18 forint veszteségük lesz a kutaknak, csak azért, mert a beszerzési ár magasabb, mint a fogyasztói, és akkor még nem számoltunk az üzemeltetés költségeivel – mondta Egri Gábor.

A kúttulajdonosok számolnak, nézik, hogyan tudnak költséget csökkenteni, ettől és az üzemanyagkészletüktől függően döntenek arról, hogy meddig tudnak még nyitva tartani – Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója, aki szerint folyamatosan rosszabbodhat a helyzet. Minden kutat érint az árstop, mindenkinek fáj, napról napra egyre több kútra kerülhet ki a zárva tábla, ha úgy látják, nem bírnak el több veszteséget.

Piaci információk szerint a következő napokban, hetekben a százas nagyságrendet is elérheti a bezáró kutak száma.

Vidéken lehetnek először gondok, hetek kérdése, és egyre több tankoló fog belefutni abba, hogy nem tudja ott megvenni az üzemanyagot, ahol eddig vásárolta – vetítette előre.

A kicsik fizetik meg az árát

Az Envi kút családi vállalkozás, 3 százalékban nagykereskedelmi, 97 százalékban kiskereskedelmi üzemanyag-kereskedéssel foglalkozik, 21 automata kutat működtet országszerte. Őket is húsba vágóan érinti az üzemanyagárstop. Az ügyvezető igazgatót felháborítja az intézkedés, több okból is. Egri Gábor nem tartja méltányosnak, hogy a kormány csak a kiskereskedelmi árat fagyasztotta be, a nagykereskedelmit nem, vagyis a kis szereplőkkel fizettetik meg az árstop árát. Különösen úgy, hogy számításaik szerint az állam havi 90 milliárd forint bevételt szerez az áfából és a jövedéki adóból az üzemanyag-forgalmazás után, mégsem vállal át semennyit az árstop terhéből.

Valamint a nagykereskedőket, köztük a legnagyobb Molt sem terheli ezzel, azaz nem törekedett a terhek szétterítésére.

Az pedig egyenesen az ötvenes éveket idézi szerinte, hogy ellentételezés nélkül átkerülhet egy magántulajdonban lévő kút egy másik piaci szereplőhöz átmenetileg, ha valaki nem tudja vállalni a benzinkútján a központilag előírt kötelező veszteség mellett a kiszolgálást.

A kutak átvételére egyedül a Mol jelentkezett, amelyben mindössze egyetlen részvénnyel tulajdonos az állam, vagyis nem az állam, hanem egy magántulajdonban lévő kúthálózat lehet az új gazda – jegyezte meg.

Ráadásul nem tudni, mi lesz az átvétel alatt a kúttulajdonossal, a dolgozókkal, miből élnek majd, és nincs szabályozva, hogy a tulajdonát hogyan kapja vissza, sőt még az sem teljesen egyértelmű, visszakapja-e. Kértünk erről állásfoglalást a minisztériumtól, de nem kaptunk – mondta Egri, aki mindezek alapján úgy véli: Magyarországon nincs biztonságban a magántulajdon, és nem érdemes beruházni sem, mert ki tudja, legközelebb milyen intézkedést hoznak.

Hétszáz kút lehet veszélyben

Jelenleg szerveződik a független kutak hálózata, és tervben van, hogy az árstopra tiltakozásul felvonuljanak a Parlament elé, de hogy erre mikor kerülhet sor, arról még nem tudott információt adni. A mintegy kétezer benzinkútból nagyjából hétszáz a veszélyben lévő közepes- és kisvállalkozás, főleg vidéken, ők nagyon elkeseredettek. Eddig hét nyugat-magyarországi és további három vidéki benzinkútról tud, ahol már üzemszünetet hirdettek, és sokan mások is jelezték, hogy be fognak zárni. Vannak, akik a veszteségeik mérséklésére egyelőre heti 48 órákra bezárnak, aztán újra kinyitnak, mert ez megengedett.

Egri Gábor szerint kétséges, hogy át tudná venni a Mol a bezáró kis kutak üzemeltetését. És ha ez a hétszáz kút bezár, akkor az embereknek a szokásosnál messzebb kell menniük tankolni, és sorba állhatnak az üzemanyagért – borítékolta. Innen nézve pedig 480 forintnál többe fog nekik kerülni a tankolás.

Valószínű, hogy tovább nő az olaj ára

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára 30 éve dolgozik az olajszakmában, és a prognózisokat nézve nem optimista. Piaci információi alapján a közeljövőben inkább további olajár-emelkedésre lehet számítani, mintsem csökkenésre. A szakértők előrejelzése legfeljebb abban tér el, hogy milyen gyorsan, és milyen szintig megy fel az olajár, mikor éri el a 100 dollárt, vagy éppen mennyivel haladja majd meg azt. Az Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) 2022-es prognózisában például a második, harmadik negyedévre jelentősebb keresletnövekedést prognosztizáltak, illetve azt, hogy az év végéig nagyobb ütemben fog nőni a kereslet, mint a kínálat, ami szintén felfelé hajthatja az árakat. És ha az orosz-ukrán konfliktusra gondolunk, akkor is jóval nagyobb esélye lehet a további olajár-emelkedésnek, mint a stagnálásnak vagy a csökkenésnek – tette hozzá.

Magyarországon üzemanyag lesz elég, az viszont kérdés, hogy elérhető lesz-e a megszokott helyeken a megszokott színvonalú kiszolgálás.

Grád Ottónak arról nincs információja, hogy eddig hányan függesztették fel az üzemelést a független kiskutak közül, de számosan jelezték már, hogy ha kifogytak a készleteik, leállnak. Ha pedig kevesebb kút üzemel, akkor óhatatlanul lesznek olyan fogyasztók, akiknek a szokásosnál messzebbre kell menniük a tankolásért. (24.hu)