h i r d e t é s

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb Budapesten

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb Budapesten

2023. április 27. - 12:21

Sok fideszes is érzi, hogy szívatja a kormány a fővárost

Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

A Medián és a 21 Kutatóközpont április közepén készült budapesti felmérése azt mutatja: a budapestiek elsöprő többsége, 73 százaléka úgy látja: a kormány azért nehezíti a főváros anyagi helyzetét, mert ellenzéki vezetése van. Csak a válaszadók 17 százaléka gondolta úgy, hogy a fővárost ugyanúgy kezeli a kormány, mint más településeket – derül ki a Hvg.hu-n megjelent adatokból.

A kutatásban felsorolt politikusok közül Karácsony Gergelyt találták a leginkább rokonszenvesnek a budapesti válaszadók, ő 50 százalékot kapott, épp csak megelőzve a 48 százalékos Donáth Annát. Az előző főpolgármester, Tarlós István 45 százalékkal lett a harmadik, ő „kedveltebb, mint a kérdőívben szereplő aktív fideszes politikusok, köztük a Karácsony esetleges kihívójaként is emlegetett Szentkirályi Alexandra” – írja az adatokat ismertető cikk.

A felmérés néhány további fontosabb eredménye röviden felsorolva:

  • a fővárosiak kétszer akkora arányban (56 százalék) szavaznák meg Karácsonyt főpolgármesternek, mint egy fideszes jelöltet (28 százalék);
  • az ellenzéki pártok a budapesti szavazatok közel felét (46 százalékát) tudhatnák magukénak, ha közösen indulnának, míg a kormánypártokra 23 százalék szavazna „egy most vasárnapi választáson”.
  • csak a fővárosiak tizede gondolja úgy, hogy Budapest pénzügyi helyzete megfelelő, több mint háromnegyedük – és a kormánypárti szavazóknak is több mint kétharmada – úgy gondolja, hogy pénzügyi nehézségei vannak;
  • a fővárosiak többsége kedvezően ítéli meg a főpolgármester szerepét és teljesítményét. 56 százalékuk szerint Karácsony Gergely minden tőle telhetőt megtesz, harmaduk szerint viszont csak panaszkodik és hárítja a felelősséget;
  • a fővárosi választók több mint fele szerint jelenleg a város sokkal vagy valamivel több adót fizet, mint az előző, fideszes városvezetés idején.

A felmérést a HVG megbízásából április 11–13. között készítette a Medián és a 21 Kutatóközpont 1000 fős reprezentatív fővárosi minta telefonos megkérdezésével. (Telex)