h i r d e t é s

Még az űrből is látszik az Északi Áramlat szivárgása, itt a felvétel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Még az űrből is látszik az Északi Áramlat szivárgása, itt a felvétel

2022. október 03. - 09:53

Új műholdfelvételt oszotott meg a Roszkozmosz az Északi Áramlat gázszivárgásáról. Mint írták, továbbra is figyelik a vezetékeket, amelyeket nemrég támadás ért.

A Dán Védelmi Parancsnokság által közreadott képen a gázszivárgás látható 2022. szeptember 30-án. - Fotó: Handout / DANISH DEFENCE / AFP

A Roszkozmosz továbbra is figyelemmel kíséri az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 gázvezetékek gázszivárgásait – olvasható a Roszkozmosz közleményében. A két vezetéken összesen négy helyen szivárog a földgáz.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat 1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat 2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

Az EU szerint szabotázs okozta az Oroszországból Európába tartó két nagy gázvezeték szivárgását, de nem vádolta közvetlenül Oroszországot. Ukrajna korábban tovább ment, és „terrortámadással” vádolta Moszkvát.

A Kreml az Ukrajnából érkező vádakra úgy reagált: ostobaság ezzel vádolni Moszkvát. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint minél előbb ki kell vizsgálni az esetet. Végül közölték, hogy a svéd ügyészség vizsgálja az Északi Áramlaton történteket. Moszkva azonban ragaszkodik hozzá, hogy ebben a Gazprom, mint a cső egyik tulajdonosa is segítsen a kivizsgálásban.

A legújabb műholdfelvételt a Roszkozmosz tette közzé, amelyet a Canopus-B műhold készített. (Index)