h i r d e t é s

Még mindig milliókat költünk a sámándobra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Még mindig milliókat költünk a sámándobra

2016. július 14. - 10:42
0 komment

Miközben senki nem tudja, mi lesz a pavilon sorsa, az Emminél csakúgy repkednek tavalyi expóval kapcsolatban kifizetett milliók - írja az Index.

Fotó: Ernesto Ruscio / Europress / Getty

Már réges-rég véget ért a milánói világkiállítás, amire Magyarország egy teljesen értelmetlen, az eredeti tervekhez végül egyáltalán nem hasonlító, a tervezők által is megtagadott, Sámándobnak csúfolt pavilonnal készült. A sokat vitatott, szakmai körökben is elutasított és kétes módon befutó épületre és a teljes expóra több, mint 5 milliárd forintot költött el a kormány, ezt maga Szőcs Géza ismerte be.

A pavilon azonban még holtában sem nyugodhat. Szőcs Géza, a milánói expón való magyar részvétel kormánybiztosa december közepén jelentette be, hogy a magyar pavilon a kormány döntése értelmében Karcagra kerül, és a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait mutatja majd be A pavilon bontásának végső határideje 2016. május 31. és erre további 1,1 milliárdot biztosítja a kormány. Csakhogy a pavilont az olasz hatóságok először lefoglalták, majd később mégis inkább azt kérték maradjon ott. A pavilont május 31-ig le kellett volna bontani ami nem történt meg, de kérdés, hogy mi lesz akkor a Sámándobbal, hazajön-e valaha?

Mindeközben továbbra is milliókat költünk nemzeti pavilonunkra. A Magyar Nemzet az EMMI májusi-júniusi szerződéseit átböngészve szúrta ki, hogy

még ezekben a hónapokban is igen borsos tételek mentek a milánói expóval kapcsolatos dolgokra.

Például 580 ezer forint havonta, fél éven keresztül (azaz összesen több, mint 3 millió) informatikai eszközök bérbeadására, tanácsadói és kurátori tevékenységre 350 ezer forint, ügyvédi tevékenységre 300 ezer forint, de ennél sokkal többet, 49 500 eurót költöttek egy képzőművészeti kiállításra, és szintén egy júniusi szerződés keretében fizettek ki 15 milliót a Bartók-maraton lebonyolításért.

A Magyar Nemzet kérdezte Lázár Jánost, és az Emmi-t hogy hazatér-e végül az épület, és ha nem akkor vajon mi lesz a bontásra és a szállításra elkülönített 1,1 milliárddal, de ezidáig még nem kaptak választ.

index.hu