h i r d e t é s

Megépül a várva várt M60-as gyorsforgalmi út

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Megépül a várva várt M60-as gyorsforgalmi út

2015. november 17. - 13:36
0 komment

Végre valódi lépés történt az M60-as gyorsforgalmi út Barcs és Pécs közti szakaszának megépítése ügyében: az építkezés három év múlva indulhat.

Illusztráció - Forrás: Wikipédia

Felsóhajtottak a dél-somogyi települések vezetői. Egy hónapja még szándék volt és most biztosnak látszik: gyorsút épül Pécstől a horvát határig. Kedden megjelent a hír a Közbeszerzési Értesítőben: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kiírta az M60-as gyorsforgalmi út Pécs és Barcs (országhatár) közti szakaszára a megvalósíthatósági tanulmányt, valamint a hozzá kapcsolódó környezeti hatástanulmány kidolgozását és a környezetvédelmi engedély megszerzését - írja a sonline.hu.

– Lassan el is felejtettem, olyan régóta várunk erre – fogalmazta meg Villányi László darányi polgármester, akinek a települését közvetlenül érinti a nagyszabású fejlesztés. Nagyon örülök neki, szerintem nagyon sok gondunkat meg fogja oldani, mert amilyen állapotban van most az út, nem véletlenül panaszkodunk.

A 6-os út mentén fekvő házakon, így a kultúrházon is már hajszálrepedések vannak a rezonancia miatt, és a rossz állapotú út miatt számos baleset történt. A polgármester hozzátette: az út megerősítésével sokkal biztonságosabb lesz a közlekedés az egyre növekvő forgalmú hatoson. 

– Sőt a falukép is meg fog változni, illetve mint mindenhol, várható, hogy ha az út minősége megjavul, akkor a befektetők is közelebb kerülnek a térséghez – fejezte ki reményeit a település első embere. – Nemcsak az ide érkezők, hanem az itt élő gazdálkodók is hatékonyabban tudják szállításaikat bonyolítani.

Az M60-as gyorsforgalmi utat kétszer kettő sávosnak tervezik, és mintegy 70 kilométer hosszan épül majd. Az új úton a tervezettek szerint óránként akár 130 kilométerrel is hasíthatunk. Egyes hírek szerint az új gyorsút az autóút „felvizezett” változata lesz kétszer egy sávon, fizikailag elválasztva, szintbeli kereszteződésekkel. 

– Olyan régóta, úgy húsz éve várunk az új útra, hogy szinte alig hiszem el, hogy végre megépül – mondta Reiz Tamás potonyi polgármester, a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke. – Ez a fejlesztés nem csak Barcsot, hanem a teljes járást is érinti, és őszintén reméljük tőle a gazdaság fellendülését, amire nagy szüksége vannak ennek a hátrányos térségnek.

Az M60-as továbbépítésére Orbán Viktor miniszterelnök is ígéretet tett áprilisi, pécsi látogatásán. Közben öt év után elkészült az autópálya 1,8 kilométeres szakasza, amely Kertváros alatt csatlakozik a városhoz. A 3,3 milliárd forintos beruházás kétszer két, 800 méteren kétszer egy sávos, előbbin 130, utóbbin 110 kilométer az óránkénti megengedett legnagyobb sebesség. 

A tervek szerint az M60-as gyorsforgalmi utat 2018-ban kezdik el építeni egyszerre két irányból, Pécs és Barcs felől.

 

sonline.hu