h i r d e t é s

Megfékezték a Spanyolország déli részén pusztító erdőtűz terjedését

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megfékezték a Spanyolország déli részén pusztító erdőtűz terjedését

2022. június 10. - 14:40

Megfékezték a Spanyolország déli részén két napja pusztító erdőtűz terjedését - jelentette be Carmen Crespo, az andalúz tartományi kormány mezőgazdasági tárcavezetője újságíróknak pénteken.

Forrás: The Guardian

Tájékoztatása szerint a Málagától mintegy 100 kilométerre dél-nyugatra található, Benahavís és Pujerra települések közötti tomboló lángok több, mint háromezer hektárnyi területet emésztettek fel. A tűzoltóknak reggelre sikerült körbe keríteniük a tüzet.

A lángok elfojtásában 250-en vesznek részt, a földi munkálatokat hat légi járművel is segítik, amelyek azonban csütörtökön a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem tudtak felszállni.

Az erdőtűz már nem fenyeget lakott területeket, a több, mint kétezer, elővigyázatosságból evakuált ember többsége még az éjjel hazatérhetett, pénteken délután pedig várhatóan a többiek is visszamehetnek otthonukba.
Az oltási munkálatokban csütörtökön megsérült három tűzoltó közül ketten már elhagyhatták a kórházat. Harmadik társuk másodfokú égési sérülései miatt továbbra is ellátásra szorul, de állapota stabil. Sajtóinformációk szerint teste 25 százaléka égett meg.

Az erdőtűz okát még nem sikerült tisztázni.
A régióban tavaly szeptemberben hat napon keresztül lángoltak az erdők, akkor több, mint 9 ezer hektár terület égett le. A hatóságok gyújtogatásra gyanakodtak, de a feltételezett elkövetők ellen végül nem sikerült eljárást indítani.

A spanyol környezetvédelmi tárca adatai szerint idén május végéig 4179 erdőtüzet kellett megfékezniük a tűzoltóknak. A tüzek összesen mintegy 16 ezer hektárnyi területet perzseltek fel. (MTI)