h i r d e t é s

Mégis megtartják Budapesten a háborús Oroszországot támogató tüntetést

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mégis megtartják Budapesten a háborús Oroszországot támogató tüntetést

2022. április 22. - 07:47

Bár úgy tűnt, hogy a demonstrációt lefújják, kiderült, hogy csak máshol tartják meg. Az egyik szervező szerint az eseményt korábban "meghackelték".

A kép illusztráció! - Forrás: Government Technology

A szervezők egy része a több forrásból származó információink szerint G. Csaba magánszemély által beadott tüntetési engedély nyomán a Szabadság térre, az amerikai nagykövetség el hívta össze azokat a tüntetőket, akik eredetileg a Hősök terén akartak demonstrációt tartani az Ukrajnát február 24-én megtámadó Oroszország mellett – hívta fel  Népszava figyelmét az egyik szervező.

Mint a Népszava elsőként megírta, a Kreml melletti szimpátiatüntetést „Fejezzük ki szolidaritásunkat Oroszországgal, és mondjunk nemet az EU, USA, Ukrajna hazugságaira!” tartották volna meg, de később törölték a róla szóló Facebook-eseményt, a szervezők között pedig feltűnik egy név, amely ismerős egy 2014-es, kémkedés gyanúját is felvető ügyből.

A mégis megtartandó demonstráció a „Traktoristák a Bolygóért” nevű csoport Facebook-oldalán található „Szolidaritás a népek mellett és a háború ellen” címmel, ám itt Oroszországról, Ukrajnáról nincs szó, az esemény leírásában csak annyi szerepel, hogy ez „Kiállás Köztes Európa békéjéért!”

Az esemény, nevének elhallgatását kérő, magát „vidéki traktoristaként” leíró szervezője a telefonban nem tudta elmondani, hogy miért törlődött az eredeti tüntetés eseménye, szerinte ez elképzelhető, hogy a „Facebook cenzúrája” illetve belső, szervezők közötti egyet nem értés eredménye is. A Szabadság téri helyszínt azzal indokolta, hogy eredetileg az Andrássy úton terveztek volna felvonulást, ám később úgy látták, hogy túl kevesen jönnének, így a felvonulásnak sok értelme nem lenne. Ezért döntöttek úgy, hogy inkább egy helyben tüntetnek április 30-án.

Később az első eseményt meghirdető „Háborúmentes Hazugságmentes Tolvajmentes EU-t” csoport is közzétette, hogy a Szabadság téren tüntetne, „Fejezzük ki szolidaritásunkat Oroszországgal” április 30-án. „A Facebook törölt minket de itt vagyunk! - írták az eseményen. (Népszava)