h i r d e t é s

Megölték az Iszlám Állam vezetőjét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megölték az Iszlám Állam vezetőjét

2023. május 01. - 09:00

Recep Tayyip Erdogan török elnök jelentette be a hírt.

Az Iszlám Állam zászlaja - Fotó: AP

A török erők megölték az Iszlám Állam (IÁ) feltételezett vezetőjét Szíriában − jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Abu Husszein al-Kurajszi állítólag azután vette át a csoport irányítását, hogy elődjét tavaly ősszel megölték. Erdogan a TRT Türk műsorszolgáltatónak nyilatkozva elmondta, hogy az IS vezetőjét szombaton „semlegesítették” a török MIT hírszerző ügynökség műveletében. Az IS eddig nem kommentálta a bejelentett műveletet − közölte a BBC

A csatornának nem állt módjában Erdogan elnök állítását függetlenül ellenőrizni.

A MIT hírszerző ügynökség „hosszú ideje” követte Kurajszit − mondta Erdogan.

Folytatjuk a harcot a terrorista szervezetekkel, minden megkülönböztetés nélkül

− tette hozzá, további részleteket nem közölt.

A Reuters hírügynökség által idézett szíriai források szerint a műveletre a török határhoz közeli, északi Dzsandarisz városában került sor.

Sorra likvidálják a terrorszervezet vezetőit

A dzsihadista csoport tavaly novemberben jelentette be vezetője, Abu al-Haszan al-Hashemi al-Kurajszi halálát. Az Egyesült Államok szerint a lázadó Szabad Szíriai Hadsereg 2022 október közepén, Szíria délnyugati részén végrehajtott hadműveletben halt meg.

Ő azután vette át a csoport irányítását, miután az előző vezető, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Kurajszi 2022 februárjában egy tűzharc után robbantással végzett magával és családjával, amikor az amerikai különleges erők körbevették a rejtekhelyét.

Ez a művelet „megszüntetett egy jelentős terrorista fenyegetést a világon” − mondta akkor Joe Biden amerikai elnök.

Az IS egykor 88 ezer négyzetkilométernyi területet tartott a kezében, amely Északkelet-Szíriától Észak-Irakon át húzódott, és közel nyolcmillió emberre kényszerítette brutális uralmát. A csoportot 2019-ben űzték el az utolsó általa ellenőrzött területről, de az ENSZ júliusban arra figyelmeztetett, hogy továbbra is tartós fenyegetést jelent.

Becslések szerint 6000 és 10 000 közötti harcosa van Szíriában és Irakban, akik főként vidéki területeken állomásoznak, és továbbra is hajtanak végre gázolásos támadásokat, rajtaütéseket és út menti robbantásokat.

Az IS regionális leányvállalatai a világ más konfliktusövezeteiben is fenyegetést jelentenek. Az ENSZ szerint a legerőteljesebb és legjobban kiépített hálózatok Afganisztánban, Szomáliában és a Csád-tó medencéjében vannak. (Index)