h i r d e t é s

Megszavazták a veszélyhelyzeti törvény meghosszabbítását a parlamentben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megszavazták a veszélyhelyzeti törvény meghosszabbítását a parlamentben

2021. május 18. - 12:42

Megszavazta az Országgyűlés a vészhelyzeti törvény hatályának meghosszabbítását, így az a ház őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig lesz hatályban.

Szavazás az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 18-án. Elöl Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b). - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ez azt jelenti, hogy körülbelül szeptember végéig vagy október elejéig hivatalosan is járványügyi vészhelyzet lesz hatályban Magyarországon. A kormány azzal indokolta korábban a döntést, hogy megkönnyíti a döntéshozatal a járványügyi intézkedések területén.

Az április 21-én benyújtott törvényjavaslatot végül a kormánypárti többség 128 igen és 57 nem szavazat mellett fogadta el – írja a TelexEzzel pedig a vészhelyzeti kormányrendeletek is hatályban fognak maradni.

Még tavaly novemberben a kormány előterjesztésére a parlament megszavazta a felhatalmazási törvény új formáját, amely azt tette lehetővé, hogy a rendkívül jogrend idején hozott rendeletek 15 nap helyett 90 napig lehetnek hatályosak.

Ezt a rendkívül jogrendet idén februárban, a kormánypárti kétharmados többség révén meghosszabbították, vele együtt pedig a rendeletek hatálya is meghosszabbodott. Erre akkor a kormány indoklása szerint a harmadik járványhullám miatt volt szükség. (liner.hu)