h i r d e t é s

Megvan a botrány első áldozata, felfüggesztették a pécsi tanársegéd vizsgáztatási jogát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megvan a botrány első áldozata, felfüggesztették a pécsi tanársegéd vizsgáztatási jogát

2022. január 17. - 14:29

Az ügyben vizsgálat indult.

A kép illusztráció! - Forrás: Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar/Facebook

Felfüggesztették a vizsgáztatási jogát Mészáros Pál Emilnek, annak a tanársegédnek, aki nem tagadta, hogy a magyar bírósági végrehajtói kamara elnöke, Schadl György kérésére valóban segítette, hogy Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám vizsga nélkül szerezzen érdemjegyet. Ezt válaszolta a Népszava megkeresésére a Pécsi Tudományegyetem jogi karának dékánja, Fábián Adrián. A 24.hu közben megírta, hogy hivatásetikai szabályok és a vizsgaszabályzat megsértésének gyanúja miatt az ügyben vizsgálat indított. 

Mészáros Pál Emil a dékánnak azt mondta, anyagi haszna nem származott a segítségnyújtásból, baráti szívességet tett, amit már nagyon megbánt. (Arról nem szólt, hogy mit bánt meg, a segítséget vagy a lebukást.)

A vizsgálat – természetesen – nemcsak a tanársegédet és a történetben ugyancsak szerepet játszó hivatalvezetőt, Kovács Bélát érinti, hanem azokat is, akik érdemi vizsga nélkül tovább engedték Nagy Ádámot. Az is elképzelhető, hogy a vizsgálat során újabb Schadl György által ajánlott nevekre is fény derül.

Amúgy a pécsi jogásztársadalom nem fogadta meglepetéssel a történetet. A lap által megkérdezett jogászok egyöntetűen arról beszéltek: évtizedek óta hallani arról, hogy Pécsen a befolyásos emberek jogi karon tanuló kollégái, barátai, rokonai közül néhányan vizsgateljesítmény nélkül abszolválnak féléveket vagy jutnak diplomához.

Hétfői cikkében a 444 leplezte le, hogy Schadl György rengeteg olyan ember érdekében közbenjárt, aki kérte, intézzen el neki vizsgákat a PTE jogi karán és máshol. Hozzá fordult Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára is, aki egyébként ügyészségi gyanú szerint 2017 óta összesen 83 millió forint kenőpénzt fogadott el Schadl Györgytől. (Népszava)