h i r d e t é s

Mely országokban játszanak a legnagyobb arányban szerencsejátékokat?

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam
a- a+

Mely országokban játszanak a legnagyobb arányban szerencsejátékokat?

2022. október 12. - 08:35

Az online sportfogadás és kaszinószerencsejátékok évről évre ugrásszerűen növekednek. Míg a helyi és nemzeti szabályozások miatt a nemzeti és helyi kaszinók korlátozottak lehetnek egy-egy országban, addig az online kaszinók és szerencsejáték-oldalak nagy száma a legtöbb országban könnyen elérhető a játékosok számára.

Forrás: Kripto Akadémia

Fontos tudni, hogy melyik online szerencsejáték-oldalt érdemes használni, attól függően, hogy melyik országban élsz; például tudod-e használni a Bet365 Casino szolgáltatásait vagy sem. Egy amerikai személy például kereshet onshore és nearshore online fogadási lehetőségeket is, attól függően, hogy melyik államban él. Ezzel szemben valaki, aki az ázsiai-csendes-óceáni térségben él, olyan neves oldalakat kereshet, amelyekre a Máltai Szerencsejáték Hatóság és/vagy az Egyesült Királyság Szerencsejáték Bizottsága szabályai és előírásai vonatkoznak.

Tekintsük át a top országokat az online kaszinószerencsejátékokban való részvétel szempontjából. Bár a pontos rangsorok évről évre változhatnak, a legtöbb iparági kiadvány egyetért abban, hogy a következő öt nemzet általában a világ legnagyobb szerencsejáték-rajongói közé tartozik.

Megemlítjük azt is, hogy az egyes országok játékosai hogyan kutathatják fel a rendelkezésre álló fogadási lehetőségeket megbízható iparági kiadványokon keresztül, amelyek olyan kritériumok alapján osztályozzák az online kaszinókat, mint a hírnév, a piros zászlók hiánya, az engedélyek, a játékok, az oddsok és a kínált promóciók széles skálája, a fizetési folyamatok és az ügyfélszolgálat - hogy csak néhány tényezőt említsünk.

Kanada

A lakosság százalékos arányát tekintve Kanada valószínűleg egyértelmű előnyben van a világ legtöbb országával szemben: becslések szerint a lakosság 75%-a rendszeresen hódol az online kaszinószerencsejátékoknak, és az átlagpolgár évente 750 C$-t költ erre a tevékenységre. A neves online kaszinóoldalak közül sokan a kanadai székhelyű Kahnawake Gaming Commission engedélye alapján működnek. A beavatatlanok számára túl sok a lehetőség, ezért egy intelligens kaszinóminősítő rendszer használata lehet az egyik legjobb módja annak, hogy kiszűrjük a zavart, és megismerjük a legmegbízhatóbb oldalakat a legjobb ajánlatokkal.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság polgárai már régóta szenvedélyesen szeretik a sportfogadást és az online kaszinószerencsejátékokat. Amellett, hogy a lakosság körében magas a fogadók aránya, az Egyesült Királyságban engedélyezett és jogszerűen működő online fogadási oldalak minősége könnyen ellenőrizhető, tekintettel a már említett UK Gambling Commission-ra, amely kiváló munkát végez e szabadidős tevékenység körüli szigorú szabályok felállításában és betartatásában.

USA

Puszta méretét tekintve (nem a lakosság százalékos arányát, hanem a szerencsejátékosok nyers számát tekintve) az USA van fölényben. A világ összes online szerencsejátékosának csaknem 70%-a az USA-ban él. Az olyan természetes célpontok, mint Las Vegas és Atlantic City világhírűek. Az elmúlt években számos állam, például Maryland, Arizona és Florida megkezdte a folyamatot, hogy mind a földi, mind az online szerencsejátékok elérhetővé váljanak államukban. Azonban még azok az államok is, amelyek nem rendelkeznek ilyen engedélyezett online fogadási oldalakkal, gyakran lehetővé teszik polgáraik számára, hogy offshore irodákban fogadjanak. Nem csoda, hogy az Egyesült Államokban évente több mint 35 milliárd dollárt költenek online sport- és kaszinófogadásra - és ez a szám inkább nő, mint csökken.

A világ számos prémium online fogadási oldalának van jelenléte az Egyesült Államokban, így viszonylag egyszerű megtalálni a legjobb kaszinóoldalak listáját.

Új-Zéland

Az online fogadások óriási mértékben elterjedtek a kiwik körében az elmúlt fél évtizedben. Érdekes módon, bár az online szerencsejáték legális és adómentes, az új-zélandi kormány csak olyan oldalakon engedi meg állampolgárainak a fogadást, amelyek tulajdonosa és üzemeltetője a tengerentúlon van. A lehetőségekből nincs hiány, és a legjobbak azok az oldalak, amelyeket jellemzően az Egyesült Királyság, Málta vagy Gibraltár szerencsejáték-felügyeleteinek felügyelete alatt működtetnek.

Japán

Japán egyszerre kivétel az ázsiai országok között a szerencsejátékkal kapcsolatos tabuk leküzdését illetően, valamint a szerencsejátékkal kapcsolatos tabuk leküzdését illetően, és a működésüket engedélyező oldalak ellenőrzését és felügyeletét illetően. Az erősbiztonsági előírások és az online szerencsejáték iránti csillapíthatatlan vágy kombinációja óriási, évente közel 20 milliárd dolláros költekezést eredményezett a japánok körében.

További országok, ahol szeretik a szerencsejátékokat

A fent említett öt országon kívül néhány más, az online sportfogadásról és kaszinószerencsejátékról ismert nemzetek közé tartozik:

  • Ausztrália,
  • Németország,
  • Svédország,
  • Finnország,
  • Franciaország,
  • Spanyolország és
  • Olaszország,

Összegző gondolatok

Miközben számos ország, illetve joghatóságon belüli terület legalizálja a szárazföldi kaszinókat és sportfogadási oldalakat, a világtrend továbbra is az online szerencsejátékok felé mutat. A fent említett országok mindegyikében szerencsejátékosok tömegei élnek, akik az online kaszinókat és sportfogadásokat a szórakozás elsőszámú formájának tekintik. Egyes esetekben, mint például Magyarországon, az online szerencsejáték lehet a szórakozás fő formája.

Szerencsejáték
A túlzásba vitt szerencsejáték ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

A játék öröm. Minden ember igényli a szórakozást, a játékkal járó izgalmakat. Ha szerencsejátékot játszunk, pénzt fordítunk arra, hogy a játék során nyereményt érjünk el. A kockázat izgalma, a kisebb-nagyobb, vagy éppen az álomösszegű nyeremények elérésének lehetősége teszi vonzóvá a szerencsejátékokat.

Felelős játék 

A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája. Azonban vannak olyanok, akiknek veszélyt jelenthet. A mértéktelen játék játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van. A felelős játékos csak annyit költ szerencsejátékra, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma. 

Játékfüggőség

Vannak, akik képtelenek abbahagyni a játékot, ami egyfajta kényszerré válhat. Újra és újra játszanak, vagy azért, hogy nyerjenek, vagy azért, hogy a már elveszített pénzüket visszakapják. Az, aki túl sokat játszik vagy nagyon belemerül a játékba, elveszítheti a helyes döntési képességét arról, hogy reálisan mérlegeljen: meddig és mennyiért?

A problémás szerencsejátékos pedig önmaga és környezete számára is súlyos problémákat okoz. Hazudik és kifogásokat keres, hogy eltitkolja a valóságot, például az eljátszott havi keresetet. Családi és baráti kapcsolatokat rombolhat le, mert a játék kényszere minden kapcsolatnál fontosabb lesz számára. Elveszítheti egzisztenciális hátterét, mert eljátssza a létfenntartáshoz szükséges pénzt is. A játékszenvedélyre hajlamos személyek esetében a függőség észrevétlenül fejlődik ki. Ők maguk is csak későn ébrednek rá, hogy egyre több komoly problémával kell szembenézniük. 

Akkortól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, rombolja a családi kapcsolatokat. Magában a játékban pedig az jelzi a függőséget, ha az illető már nem tudja kontrollálni, mennyi idejét és pénzét viszi el ez a tevékenység. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak. 

A játékszenvedély az alábbi súlyos következményekkel járhat: 

• pénzzavar, majd egyre nagyobb mértékű eladósodás 
• munkahely, lakás elvesztése 
• családi és párkapcsolati problémák 
• konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel 
• a hobbi és az érdeklődés feladása 
• magányosság, izoláció 
• az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása 
• bűntettek elkövetése (lopás, csalás, sikkasztás, hogy a játékon elvesztett pénzt pótoljuk) 

Önkorlátozás 

A Szerencsejáték Zrt. internetes játékrendszere egyre szélesebb körben lehetővé teszi a játékosoknak, hogy önmaguknak meghatározzák, maximum mennyit akarnak játékra költeni. Belépés után az „Önkorlátozás” menüpont használatával beállítható a napi és a heti költési limit az adott játékra. A játékosnak nem kötelező beállítani ezt a féket, de önkéntes vállalásként a felelős játékszervező megfontolásra ajánlja a lehetőséget. Ennek segítségével ugyanis a rendszer nem engedi, hogy a játékost elragadja a hév, és túllépjen a racionális kereteken. Használja az önkorlátozást, legyen partnerünk a felelős játékban!

Tesztelje önmagát az alábbi linkre kattintva!
www.maradjonjatek.hu/onteszt

Hova fordulhat segítségért?

Ha úgy érzi, hogy játékfüggőségi problémákkal küzd vagy kérdései vannak a témában, legyen akár érintett vagy családtag, forduljon szakemberhez:

Szerencsejátékos Segélytelefon

Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnyal együttműködve Segélytelefon szolgáltatást működtetünk. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható hétköznapokon 15.00- 19.00 között a 06-21-262-0603 telefonszámon.

A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a [email protected] e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is.
A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778

A függőségekkel foglalkozó ellátóhelyek listáját megtalálja a https://rolunk.szerencsejatek.hu/uploads/files/original/static_page/20180801093422/ellatohelyek-listaja.pdf dokumentumban.
Játékfüggőséggel foglalkozó civil szervezetek listáját megtalálja a https://bet.szerencsejatek.hu/cmsfiles/7a/5e/jatekfuggoseggel-foglalkozo-szervezetek.pdf dokumentumban.

Játékfüggőséggel és felelős játékszervezéssel kapcsolatos további információk a www.maradjonjatek.hu tematikus weboldalunkon érhetők el.

Ne feledje: problémájával nincs egyedül!