h i r d e t é s

Mennyit ér, ér-e egyáltalán valamit a virágcseréppel és mécsessel való fűtés?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mennyit ér, ér-e egyáltalán valamit a virágcseréppel és mécsessel való fűtés?

2022. szeptember 30. - 06:57

Az elszálló rezsiárak miatt megint terjedni kezdett a neten, hogy néhány virágcseréppel meg pár mécsessel simán ki lehet fűteni egy-egy szobát. Egy fizikus is utánaszámolt, hogy a valóságban mennyire hatékony a módszer. Mint kiderült, a cserepes fűtés nem csak badarság, de még ráadásul igencsak veszélyes is.

Valószínűleg az Európa-szerte elszálló rezsiárak miatt már megint előkerült az internet bugyraiból az az "alternatív fűtési módszer", amelyhez nem kell más, csak két virágcserép, és néhány mécses. A feltevés szerint egy ilyen szerkezettel meg lehet oldani egy kisebb szoba fűtését, de a módszer hatékonysága igencsak vitatott.

A házilag is könnyedén elkészíthető "fűtőberendezéshez", nem kell más, mint két terrakotta virágcserép (egy nagyobb és egy kisebb), 3 darab tégla, egy hosszabb csavar (négy alátéttel és két anyával), illetve néhány mécses.

A biztonság kedvéért természetesen nem árt, ha a szerkezetet hő és tűzálló felületen állítjuk össze, és jól tesszük, ha nem hagyjuk magára a működő berendezést!

Tényleg működik?

Azonban már számtalanszor kipróbálták, és bebizonyították, hogy bár a mécsesek valóban átmelegítik a virágcserepeket, de ez édeskevés egy teljes szoba kifűtéséhez.

Pont annyi meleget termel, mint a mécsesek magukban. Lehetne velük akár egy kis sparheltet is melegíteni. Vagy egy fazék vizet. Drága dolog ennyi meleget mécsesből kihozni. A tűzveszélyről és a büdösről és a szén-monoxid veszélyről nem beszélve

- foglalta össze tapasztalatait egy kommentelő.

A cserépfűtés természetesen működik. Nem kell ki sem próbálni. A kérdés pusztán a teljesítménye és az ár/érték arány. Senkinek nem ajánlanám Szibériában, de egy 19 C-os kis teremben 10-12 légköbméter esetén akár 1 C-al is emelheti időlegesen a hőmérsékletet. Egyszerű fizika, mint a szerkesztő is megemlíti energiamegmaradás

- olvasható egy fizikatanár által írt másik kommentben.

Korábban pedig egy fizikus végzettségű olvasónk utánaszámolt, működhet-e a cserepes fűtés. Alább a levezetés:Nagyobb méretért kattintson a képre! - Forrás: Pénzcentrum

Magyarul: a virágcserepes fűtés ugyan érzetre termelhet valamennyi meleget, ámde ténylegesen nagyon-nagyon minimális hatása van a szobahőmérsékletre, főleg, ha egy nagyobb helyiséget akarunk "kifűteni".

(Pénzcentrum)