h i r d e t é s

Mészáros, hol van a villany?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mészáros, hol van a villany?

2023. május 07. - 07:22

A Fradi-csürhe az új Békemenet. Ti vagytok a Nerencváros – üzenték óriásmolinókon az újpesti drukkerek a Ferencváros szurkolóinak a két csapat május 1-jei meccsén.

Újpesti szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában játszott Újpest FC - Ferencvárosi TC mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2023. május 1-jén - Fotó: MTI/Illyés Tibor

A váratlanul éles kritika túlmutat a rivális táborok közötti hagyományos gyűlölködésen, és a magyar labdarúgás nemzeti színű felszíne alatt feszülő ellentmondásokra irányíthatja a figyelmünket.

Nem előzmények nélküli az újpestiek kormányellenes állásfoglalása. Miközben Orbán Viktor miniszterelnök örömére sorra nőttek ki a stadionok a földből, a lelátókon nem csak a hála hangját hallani, a drukkerek gyakran fordulnak a kormány ellen, legtöbbször a Guantanamera dallamára.

Legendát nem lehet venni – alighanem ez a legpontosabb összefoglalása a szurkolók NER-ellenes kritikájának. A kispesti Budapest Honvéd fanatikusai – és nyomukban más klubok táborai – hirdetik előszeretettel ezt a tételt, különösen a felcsúti Puskás Akadémia elleni mérkőzések idején. Az okok egyértelműek: a miniszterelnök falujának közpénzből az első osztályra (és a nemzetközi kupákra) alkalmassá pumpált csapata a drukkerek szerint jogtalanul sajátítja ki az itthon kizárólag a Honvédban játszó Puskás Ferenc nevét. Tény, hogy a legismertebb magyar focistának annyi köze van Felcsúthoz, mint a kormánynak a tisztességes sportfinanszírozáshoz, a kispesti ultrák mégis tévednek, a NER ugyanis nap mint nap bizonyítja, hogy legendát igenis lehet venni. E logika mentén bitorolja el a labdarúgást a hatalom. (hang.hu)