h i r d e t é s

Mi lesz az atomhulladékkal? Tele az első kamra, az új pedig még nem készült el

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mi lesz az atomhulladékkal? Tele az első kamra, az új pedig még nem készült el

2017. június 06. - 15:27

Betelt a radioaktív hulladékok tárolására szolgáló bátaapáti tározó, az új pedig még nem készült el. - írja a szabadfold.hu.

Bátaapáti, hulladéktároló Fotó: Németh András Péter Forrás: szabadfold.hu

Eközben a Greenpeace és az Energiaklub együtt bírósági keresetet nyújtott be a paksi atomerőmű bővítését jóváhagyó környezetvédelmi engedély ellen.

Átmenetileg szünetel a sugárzó anyagok szállítása a paksi atomerőműből a bátaapáti tározóba.

A gránithegy gyomrába legközelebb jövőre küldenek csomagokat, amelyeket addig Pakson tárolnak, és készítik elő a végleges elhelyezésükre, tudtuk meg Honti Gabriellától, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. kommunikációs vezetőjétől.

Az első szállítmány négy és fél éve érkezett tározóba, amely idén május 19-re megtelt atomerőművi eredetű radioaktív hulladékkal.

A jövő évtől megtöltendő kamrát is kivájták már, jelenleg a betonozással teszik alkalmassá a radioaktív hulladék fogadására.

A technológia megújul, a hulladékcsomagok ezentúl tárolásra készen érkeznek a csaknem száz méter hosszúságú vasbeton medencébe.

A tározóban kis- és közepes aktivitású sugárzó hulladékot, védőfelszereléseket, munkaruhákat, eszközöket helyeznek el.

Két környezetvédő szervezet, a Greenpeace és az Energiaklub bíróságon támadta meg az atomerőmű bővítése előtt utat nyitó környezetvédelmi engedélyt.

A civil szervezetek egyebek között azt vitatják, hogy Bátaapátiban elegendő hely lesz a kevéssé sugárzó anyagok elhelyezésére – nem beszélve a nagy aktivitású kiégett fűtőelemek átmeneti és végleges tárolásáról, amely teljesen megoldatlan.

szabadfold.hu