h i r d e t é s

Miért ellentmondásos a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Miért ellentmondásos a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság?

2022. július 20. - 08:26

A november közepén kezdődő katari foci VB az utóbbi évek egyik legellentmondásosabb sporteseménye.

Szinte már az utolsó elemek is helyükre kerültek és Katar teljes pompájában várja a futball rajongókat, valamint a sportág iránt érdeklődő nyaralókat a november közepén kezdődő Fifa Labdarúgó Világbajnokságra. Azonban az előző néhány év nem feltétlenül volt zökkenőmentes a rendezés megszervezésében, aminek köszönhetően a katari VB az egyik legellentmondásosabb esemény sportág történetében.

Kezdésnek elég azokat a híreket feleleveníteni még 2018-ból, amikor az oroszországi VB alatt a Fifa felvetette a 2022-es VB helyszínének a potenciális megváltoztatását. A Fifa azonban kitartott Katar mellett és a kezdeti nehézségek után valóban úgy tűnik, hogy az idei VB az egyik legösszetettebb esemény lesz a sportág történetében.

Viszont mik is azok a pontok, amik miatt annyira ellentmondásos a világbajnokság?

Szezonközi szünet, avagy világbajnokság télen.

Az első kritika, ami miatt sokan ellentmondásosnak tartották a VB-t az nem is feltétlenül a szurkolóktól, hanem a futball ligáktól érkezett. Katarban ugyanis a klíma miatt úgy döntöttek a rendezők, hogy a nyári forróságban nem kivitelezhető a torna, mivel ez nem kedvez sem a játékosok egészségének, sem pedig a szurkolók élményeinek. Ennek köszönhetően az egyhónapos VB november 21 és december 18 között kerül megrendezésre. Ez pedig elég sok bírálatot kapott az európai labdarúgásban, hiszen ekkor az összes európai liga, valamint az olyan nemzetközi tornák is aktívak, mint a Bajnokok Ligája, vagy éppen az Európa Liga.

Az egy hónapos világbajnokság pedig jelentősen megtöri a rutint a csapatokban és jóformán két külön részre kell osztani a szezont. A VB előtti fordulókra és a VB utáni fordulókra. Nem is beszélve a lehetséges sérülésekről, amik ugyanúgy hozzájárulhatnak 1-1 nagyobb csapat szereplésében a hazai és az európai fronton. Az UEFA és a Fifa végül azonban megállapodtak és az idei szezonban a legtöbb európai liga is néhány héttel korábban kezdődik, hogy a csapatok tudják tartani a bajnokságok menetrendjét is.

Az emberi jogok kérdése.

Néhány évvel ezelőtt több olyan riport is napvilágot látott, amiben a VB-re alkalmazott munkásokkal szembeni erőszakról, az embertelen munkakörülményekről, munkaórák számáról, valamint halálesetekről lehetett olvasni. A legtöbb esetben az áldozatok mind építőipari munkások voltak, akik az új stadionok, valamint a VB-re Katarba látogatók kényelmét és kikapcsolódását biztosító szupermodern épületek építésében vettek részt. Habár a Fifa hivatalosan vizsgálatokat is indított a halálesetek és a munkaköri erőszak leleplezése érdekében, de hivatalos végkifejletet sosem értek el.

A másik nagyobb probléma, ami miatt nemcsak a VB-t, de magát a Fifat is rengeteg kritika érte, az az LGBT mozgalom elítélése Katarban. Sok kérdés merült fel, hogy miért választott a Fifa egy olyan helyszínt, ami teljes mértékben elutasít olyan mozgalmakat, amiket maga a Fifa is nagyvonalakban támogat.

Miért lesz akkor mégis a Katarban a VB?

Mindezekkel szemben több olyan ok is felsorolható, ami miatt a VB-t egy teljesen új földrajzi helyszínre akarta vinni a Fifa. Először is fontos kiemelni Katar gazdasági hatását a világra. Katar, valamint Doha ma már az egyik legjelentősebb gazdasági pont, ami egyben hídként köti össze Európát Ázsiával, valamint az ausztráliai és óceániai régióval.

Ez pedig Katar számára is nagyon fontos, hiszen az előző évtizedben Katar szomszédja, az Egyesült Arab Emirátusok is egyre több olyan globális sporteseményt hozott az országba, ami több figyelmet fordít az ország felé. Ilyen például a Forma 1 szezonzáró futama Dubaiban, vagy éppen a Dakar ralli, ami számos területet érint a régióban.

Katar számára éppen ezért nagyon fontos, hogy felkerüljön arra a térképre, amin Dubai és az Emirátusok már szerepel. A VB itt hatalmas beruházásokkal is jár, aminek a célja nemcsak a VB lebonyolítása, de Katar megismertetése a jövőbeli nemzetközi turizmus, vagy befektetések területén.

Ami biztos, hogy az a 2022-23-as európai futball világ elég nagy felforduláson megy majd keresztül. A legnagyobb európai klubok és bajnokságok pedig egy jó hónapos szünet után térnek majd vissza december végén, január elején. Ez pedig eléggé megmozgatja majd az esélyeket, amit jóformán minden magyar fogadási oldal is közelről követ.

Érdekes lesz tehát a közelgő szezon, amire már nem is kell sokat várni, hiszen a német Bundesliga, valamint a francia Ligue 1 és az angol Premier League is augusztus első hetén kezdődik, amit augusztus második hetén a La Liga is követ.