h i r d e t é s

Miért fehérre festik a legtöbb repülőgépet?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Miért fehérre festik a legtöbb repülőgépet?

2023. január 31. - 05:03

Az utasszállító repülőgépek döntő többsége fehér színű. Hogy miért éppen erre esett a választás, annak több oka is van.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Elsőre talán fel sem tűnik az embernek, figyelve azonban már igen: a legtöbb repülőgépet, főleg az utasszállítókat, fehér színű festék borítja. Hogy mindez miért van így, annak az IFLScience járt utána.

A repülés hajnalán a gépeket még nem festették be, ám hamar rájöttek: az időjárás miatt könnyen korrodálódik a fém. Emiatt a festés – legyen az bármilyen színű – elengedhetetlen ahhoz, hogy a gépek élettartamát meg lehessen növelni.

Ennek köszönhetően jóval olcsóbb lehet az üzemeltetés, hiszen kevésbé szorul gyakori karbantartásra a szerkezet. Emellett polírozni sem kell így, ami festetlen fémfelület esetében szintén elengedhetetlen lenne.

A lap szerint azért esik a legtöbbször a fehér színre a választás, mert így kevésbé melegszik fel a légi jármű. Mivel a gép a felhők felett repül, így folyamatosan éri a napfény, de gyakran a repülőtereken is tűző napsütésben várakoznak. Mivel a fehér festék kevesebb hőt nyel el, így hosszú távon ismét olcsóbbá válik a fenntartás, hiszen kevésbé kell hűteni. Az sem mellékes, hogy a színes festék egy idő után a napfény miatt elkezd fakulni, míg a fehérre ez kevésbé jellemző.

További fontos szempont, hogy egy fehérre festett repülőgépnél sokkal könnyebb észrevenni, ha sérül a gép törzse, esetleg szivárog az olaj vagy az üzemanyag. Mindez bizonyos esetekben életmentő lehet.

Szintén ok még a fehér szín választására, hogy így kisebb az esélye, hogy madárral ütközzön a jármű. A Human-Wildlife Interactions című tudományos lapban korábban megjelent tanulmány szerint a fehér tárgyat egy napos, vagy részben felhős égbolton hamarabb észreveszik az állatok, mint például a kéket. Fontos ugyanakkor, hogy a tanulmány szerzői szerint ezt a kérdést tovább kellene vizsgálni, hogy a fenti kijelentést biztosan lehessen állítani. (hvg.hu)