h i r d e t é s

Miért kulcsfontosságú az azonos mintázat a gumiabroncsokon?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Miért kulcsfontosságú az azonos mintázat a gumiabroncsokon?

2023. november 13. - 09:12

Az azonos mintázat a négy autógumi esetében olyan dolog, aminél nem fér bele gyakorlatilag semmiféle variálás. Sem anyagi megfontolásból, sem kalandvágyból, sem pedig egyéb indokok miatt.

Forrás: olcsobbgumi.hu

Hogy miért van ez így? Mi mindent nyerhetünk vezetés közben azzal, hogyha tudatosan állunk ehhez a kérdéskörhöz? A bejegyzés tartalmi részében ezekre a kérdésekre fogjuk megadni a bővített, gyakorlatorientált választ.

Először is vegyük át, mit is jelent az azonos mintázat?

Pontosan azt, amire az ember józan paraszti ésszel legelőször gondol. Magyarul azt, hogy a felniken fent lévő mind a négy abroncs egymással megegyező mintázattal legyen ellátva. Ilyen egyszerű.

Mindegy, hogy mondjuk az Olcsobbgumi.hu kisteher gumi, személy vagy 4x4 SUV kategóriájából választunk-e. Ezen a téren nem kifizetődők az olyan variációk, minthogy a hajtott kerekeken téli, a nem hajtottakon pedig nyári típusok legyenek fent.

Van akinél persze anyagi megfontolásból is csábító, hogy egymástól eltérő mintázatú gumikkal ügyeskedjen. Holott ez messze nem racionális döntés, hiszen így az autó elképesztően sokat veszít a menet közbeni tapadásból, stabilitásból, illetve az úttartásból.

Néhány további fogós érv az egymással megegyező mintázatok mellett

Már közepes sebességnél is rizikófaktor, ha az útburkolat és a négy autógumi közötti kapcsolat nem kiegyensúlyozott. Száraz útviszonyok mellett, nyáron is, de egy-egy csapadékosabb napon aztán még inkább.

Ha eltér az abroncsok mintázata, az nem kevés galibát tud okozni például a víz elvezetésével kapcsolatban is. Innentől kezdve egyetlen váratlan pillanat kérdése, hogy a vízen való csúszás rémálma bekövetkezzen.

De ott van még érvként a kopásállóság is, avagy a barázdák egyenletessége. Eleve a stabilitás miatt is lényeges, hogy ez meglegyen. Pluszban az sem elhanyagolható, hogy az utastérben csendesebb lesz az élmény, ha erre oda tudunk figyelni.

Mit tegyünk, ha fenn szeretnénk tartani a mintázatok azonosságát?

Mindenekelőtt határozzuk el magunkat, hogy erre igenis oda fogunk figyelni a jövőben. Ha az autónkon jelen pillanatban egymástól különbözik a négy fent lévő gumiabroncs, akkor ezt célszerű mielőbb orvosolni.

Majd pedig a jövőben következetesnek kell maradni a döntésünk mellett. Függetlenül attól, hogy a nemkívánatos defekt vagy sérülés miatt, netán a túlzott kopás mikor ér bennünket. Eleve nincs olyan, hogy az ember pont jókor szembesül ezekkel a problémákkal.

Legjobb döntés, ha invesztálunk egy jobbnak számító, tényleg minőségibb szett beszerzésébe. Még akkor is, ha ez a tétel egy vagy két tízezressel több befektetést kíván. Évek alatt ugyanis vissza fog jönni megtérülés formájában ez a fajta tudatosság. Ez az alapelv, amit célszerű észben tartani.