h i r d e t é s

Milliárdos sikkasztási ügyre derült fény a tatabányai ipari parkban

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Milliárdos sikkasztási ügyre derült fény a tatabányai ipari parkban

2020. június 22. - 11:11

Nagy vihart kavart, hogy egy, a tatabányai ipari parkban működő cégeknek dolgozó munkaerő kölcsönző cég vezetőit bilincsben vitte el a NAV, milliárdos csalással gyanúsítják őket.

Tatanyáai ipari park - Forrás: kemma.hu

Ezzel gyakorlatilag lehetetlennévált a nagyrészt kárpátaljai magyar és ukrán munkavállalók aktuális bérének kifizetése, amit a hírek szerint egy kocsmában osztogattak eddig, most is arra készültek, csak a hatóság emberei megakadályozták ebben őket. - írta meg a Boldogulj Tatabányán

A rendőrségi akció után a munkásokat valójában dolgoztató cég több tájékoztatót tartott, amelyeken biztosították a dolgozókat, hogy mindenki meg fogja kapni az elmaradt munkabért. Továbbá azt is felajánlották nekik, hogy aki szeretné, a cég saját állományában folytathatja a munkát.
Ezzel a lehetőséggel kevesen éltek, mert alkalmazotti státuszban nem tud a cég annyit fizetni, mint kölcsönzött munkaerőként.

Ezt csak megerősítik azok a pletykák - nem csak Tatabányán - , hogy a munkaerőkölcsönzőn keresztül dolgozók sokkal több kedvezményben részesülnek, mint a státuszban dolgozók, ezáltal a kézhez kapott munkabérük esetenként magasabb. Gyakori a kölcsönzött munkaerőnek a lakhatási támogatás nyújtása, a hazautazási támogatás vagy a menüből választható napi háromszori étkezés. Ezek a juttatások a bejelentett dolgozóknak nem járnak.
Az is nyílt titok, hogy sok cég inkább a kölcsönzött munkaerőhöz ragaszkodik, vélhetően a foglalkoztatási kedvezmények miatt.

De visszatérve a tatabányai esethez. A munkaerőkölcsönző cég vezetőinek bilincsbe verésének egyenes következményeként az említett cégnél négy műszakból azonnal kiesett egy. Az ukrán munkavállalók sem akarták felvenni a munkát, mert attól tartottak, hogy a következő botrány érkezésével ők sem kapják meg majd munkabérüket.

A Boldogulj Tatabányán itt jegyzi meg, hogy erre az időszakra esett a koronavírus-járvány "berobbanása" az országba, amely további abszurd történéseket hozott a cég életében.

Ekkora már irodistákkal voltak a műszakok feltöltve, mert a cég vezetésének eszében sem volt leállítani a termelést. "A darabszám mindenek felett!" A dolgozók egészsége érdekében annyit azért megtett a menedzsment, hogy hőmérőzték a dolgozókat és az üzem belépési pontjaira alkoholos kézfertőtlenítőket helyeztek ki. Maszk és kesztyű nem jutott a dolgozóknak. Kaptak viszont "kijárási engedélyeket", hogy akkor is be tudjanak állni dolgozni, ha esteleg kijárási tilalmat vezettek volna be az országban.
Teltek-múltak a dolgos hétköznapok, majd a cég vezetése arról tájékoztatta a dolgozóit, hogy használják a kézfertőtlenítőket, amelyeket elfogytak vagy nem voltak sehol. Olyat is hallani lehetett, hogy érkezett a céghez 1000 darab maszk, csak azok meg eltűntek a raktárból.

Ekkor már többen bátrabban érdeklődtek a menedzsmentnél, hogy mikor áll le a termelés. Erre a kérdésre a vezetőségi válasz az volt, csak akkor, ha a kormány kötelezi az üzemet a leállásra - de erre nem került sor. Ezzel egyidőben újabb, ha lehet még durvább lépéseket hozott az üzem vezetése. Postán mondtak fel azoknak az édesanyáknak, akik az óvoda- és bölcsőde bezárások miatt otthon maradtak a gyerekeikkel.
Mindezek után beépítésre került egy hőkamera a beléptető kapuhoz és az étkezőbe és a maszkok is megérkeztek, amelyeket ezúttal ki is osztottak a dolgozóknak. Majd ezek után a cég azonnal bevezette a 2 éves munkaidőkeretet, és igen "nagyvonalúan", heti 1, azaz egy darab maszkot jutottatott minden dolgozójának.

A fenti viselt dolgok mintha előjákai lettek volna a cég egyes vezetőinek bukásához. Ez az a bűnügyi kategória, amely nem igazán szokott szerepelni a hírekben, mert a cégek nem szokták beismerni ezt, ugyanis irtózatosan átvágták őket. Az eltávolított vezetők éveken át sikkasztottak, a cégen belül nagyobb béreket jelentettek az anyacég felé, mint amennyit a valóságban kifizettek. Mind az órabér frontján, mind 13. havi bérek tekintetében csaltak, illetve az ún. pandémiás pótlékot is “lenyúlták”, hiába volt erre céges belső előírás. 

Óvatos becslések szerint 5-8 milliárd forint is landolhatott a bankszámláikon...

Az elbocsátott vezetők gyakorlatilag kettős könyvelést vezettek. Lebuktak, most kemény revizorok jönnek átnézni a könyveléseket. A Boldogulj Tatabányán információi szerint egy "apró malőr" okozta a vesztüket, néhányan felfigyeltek egy külföldi vezető emailjére, ahol videóban köszönte meg, hogy a pandémia idején is jártak Magyarországon dolgozni, azonban ezek után a dupla cafetériát illetve a pandémiás bónuszt a veszély lecsengése után elveszik.