h i r d e t é s

Millókba fáj az RTL-nek Vadon Jani vicce

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Millókba fáj az RTL-nek Vadon Jani vicce

2023. május 26. - 09:45

Fizetnie kell az RTL-nek Vadon Jani gyerekalázós viccelődése miatt, pert vesztett a tévécsatorna a Celeb vagyok, ments ki innen! egyik epizódja miatt.

Sebestyén Balázs és Vadon Jani a Celeb vagyok, ments ki innen! című műsorban – Fotó: Sajtóklub

A Fővárosi Törvényszék szerint is törvénysértő volt az RTL Celeb vagyok, ments ki innen! című műsorszámának október 18-ai adása – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Mint arról korábban beszámoltunk, bejelentések alapján indított eljárást a médiatanács a reality ominózus epizódja miatt. Az RTL adásában a műsorvezetők, Vadon Jani és Sebestyén Balázs megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kolumbiai gyermeket. A műsorvezető magyarul feltett kérdéseire a gyereknek minden alkalommal azt kellett felelnie: “Si senor!” (“Igen, uram!“). A kérdések közül néhány a fiú intim szféráját sértette, illetve a testalkatán gúnyolódott.

A Médiatanács januárban megállapította, hogy a jelenettel a médiaszolgáltató megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést. A testület határozatában súlyos jogsértést állapított meg, és 2 millió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra, ezenkívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

A Magyar RTL Televízió Zrt. a médiatanács döntése miatt bírósághoz fordult. A bíróság egyetértve a Médiatatanács határozatában foglaltakkal, megállapította, hogy a műsorszám a kiskorút megalázó helyzetben mutatta be, mivel a neki feltett kérdésekre nem reagálhatott szabadon, tűrnie kellett a kialakított helyzetet. Az RTL ezzel a jelenettel olyan üzenetet közvetített a nézők felé, melynek hatására a testsúlyproblémákkal küzdő fiatalok megszégyenítve érezhették magukat.

Mindezeket figyelembe véve a törvényszék elutasította az RTL keresetét. (MTI)