h i r d e t é s

Milyen hatással lehet a mozgás a testi-lelki egyensúlyra?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Milyen hatással lehet a mozgás a testi-lelki egyensúlyra?

2023. szeptember 29. - 14:58

Úszás, kocogás, röplabdázás, kerékpározás… mindegy, hogy mit, csak sportoljunk! Ezt hangoztatja a legtöbb orvos, de a közvélemény is ezt sulykolja belénk. És ez nem véletlen: a rendszeres testmozgás számtalan pozitív egészségügyi hatással bír az emberi szervezetre, és nem csak fizikai szempontból. A következőkben kifejtjük, hogy pontosan milyen módon befolyásolja a mozgás a test és lélek egyensúlyát.

Mit tehetünk a kiegyensúlyozott hétköznapokért?

A modern kor modern megoldásokat is hozott magával, így ma már számos módszerünk van arra, hogy a kibillent testi-lelki egyensúlyunkat helyre tegyük.

Talán nem is gondolnánk, de ebben kiemelt szerepe van az egészséges táplálkozásnak, hiszen az, hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe, alapvetően meghatározza, hogy hogyan érezzük magunkat. A helyes étrend és az elegendő folyadékfogyasztás mellett különböző táplálékkiegészítőkkel is támogathatjuk a testünket. Különösen ajánlottak a testi-lelki balanszhoz a magnéziumot és ginzenget tartalmazó étrend-kiegészítők. De kipróbálhatjuk a legjobb CBD-olajokat is, hiszen ezek segítenek oldani a mindennapokkal járó stresszt és szorongást, miközben a pihentető alvást is támogatják és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak.

Ha már említettük: a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is elengedhetetlen a kiegyensúlyozott hétköznapokhoz. Csakúgy, mint a szocializáció, a szeretteink körében eltöltött idő, ami megoldhatatlan az ideális munka-magánélet egyensúly és az előretervezés nélkül. Ezek mellett még sok apróságot felsorolhatnánk, de egy fontos tényezőt még nem említettünk: a sportot. Ezt részletesebben is tárgyaljuk a következő bekezdésben.

Egy kulcsfontosságú elem: a testmozgás

Nézzük, hogy a rendszeres testmozgás hogyan járulhat hozzá a hőn áhított testi-lelki egyensúlyhoz!

Jót tesz a mentális egészségnek

A The Public Health Agency jelentése szerint a rendszeres testmozgás, a fizikai aktivitás általánosságban véve elősegítheti a mentális jóllétet. Ennek okai a hormonális változásokban keresendők, amelyek sportolás közben lezajlanak a szervezetünkben. Jól tudjuk, hogy a mozgással endorfin, azaz boldogsághormon termelődik a testünkben. Így tehát, ha mozgunk, javulhat a hangulatunk, a közérzetünk, csökkenhet a bennük lévő szorongás és az ehhez köthető negatív érzelmek, de még a depresszió kialakulását is megelőzhetjük. Mindez pedig elengedhetetlen a mindennapi egyensúlyhoz.

Csökkenti a stresszt

Ha fizikailag aktívak vagyunk, akkor lehetőséget adunk az elménknek arra, hogy kiszakadjon a mindennapi aggodalmas gondolatok közül, az állandó terhelés alól. Az endorfinok felszabadulása mellett a sportolással a stresszhormonok szintje csökkenni kezd a szervezetben.

Teret ad a szocializálódásnak

Ha valamilyen csapatsportot űzünk, de akár akkor is, ha edzőterembe járunk, új kapcsolatokat alakíthatunk ki. Ráadásul olyan emberekkel, akiket egyébként lehet, hogy soha nem ismertünk volna meg! Mint már említettük, a társas kapcsolatok fontos szerepet játszanak abban, hogy kiegyensúlyozottak maradhassunk. A másokkal eltöltött időnek köszönhetően könnyebben birkózhatunk meg a stresszel, javulhat az önértékelésünk és boldogabbnak érezhetjük magunkat. Emellett egy jó beszélgetés a barátokkal vagy a családtagokkal segíthet átlendülni a problémáinkon is, amelyeket egyedül nem tudnánk megoldani.

Fokozhatja az önbizalmunkat

Ha rendszeresen sportolunk, akkor az egy idő után biztosan a külsőnkön is meg fog mutatkozni. Karcsúbb lesz a derekunk, laposabb hasunk vagy éppen izmosabb a karunk, ez pedig több önbizalmat ad majd nekünk a mindennapokban: szívesebben nézünk a tükörbe, örömmel vesszük fel a rég nem látott ruhadarabjainkat.

De nem csak ez az egyetlen módja annak, hogy a sport pozitívan befolyásolja az önérzetünket. Tűzzünk ki magunk elé különböző célokat – fontos, hogy ezek reálisak legyenek –, és dolgozzunk meg azokért! Így, amikor elérünk egy fontos mérföldkőhöz, igazán büszkék lehetünk magunkra és az eredményeinkre. Ez pedig további lendületet ad majd a későbbi kihívásokhoz.

Elősegítheti a megfelelő alvást

A sport tehát alapvetően olyan vegyi anyagokat termel az agyban, amelyek boldogabbá és nyugodtabbá tesznek minket, feloldja a stresszt, ami nem hagy minket pihenni, és ha ez még nem lenne elég, kellemesen el is fáraszt minket. Így hát nem is csoda, hogy a rendszeres sport egy remek megoldás, ha éjszakánként nem tudunk pihentetően aludni. Ha ennek ellenére sem megy, érdemes lehet étrend-kiegészítőket is kipróbálni: a melatoninkapszula vagy a legjobb CBD-olajok is segíthetnek a problémánkon.

Vágjunk bele!

Ahhoz, hogy valóban kiegyensúlyozottak és boldogok lehessünk a mindennapokban, az életünk több aspektusára is nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Legyen szó a táplálkozásról vagy a pihenésről, a mindennapos rutintevékenységenek is az egészségünket kell szolgálniuk, hiszen ez a legnagyobb kincsünk! És most már azt is láthatjuk: a mozgás nemcsak azért fontos, hogy fittek maradjunk, hanem a testi-lelki egyensúlyhoz is elengedhetetlen. Ne halogassuk tehát tovább, kezdjünk el mozogni még ma!