h i r d e t é s

Mit kezdjünk magunkkal szabadidőnkben, és hogyan tudjuk azt a legjobban élvezni?

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Mit kezdjünk magunkkal szabadidőnkben, és hogyan tudjuk azt a legjobban élvezni?

2023. március 14. - 14:00

Az elmúlt években nagyon népszerűvé vált a mentális egészségünkről beszélni. Mindenki azon veri az agyát, hogy jobbá tegye az életét és hogy milyen körülmények között él. Az embereket, szó szerint, minden nap stressz veszi körül. A többségünk az összes idejét a munkahelyen tölti, távol a családtól, a barátoktól. Próbálunk minél több pénzt keresni, siker után vadászunk, és folyamatosan egyre többet dolgozunk. 

A könyvesboltok tele vannak motivációs könyvekkel, amelyek a következőkről szólnak: „10 egyszerű lépés a sikerhez”, „3 egyszerű szabály, amely megváltoztatja az életedet” stb. Állandó hajszában vagyunk valami után, de többségünk azt sem tudja, hogy mi az, amire szüksége van és mit keres. Azt gondoljuk, hogy szeretnénk valamit: például nem tetszik a jelenlegi munkahelyünk. Új állásra vágyunk és állandóan csak erre tudunk gondolni. Elképzelünk magunkat az új munkahelyen, új kollégákkal, új környezettel és új projektekkel. A fejünkben teremtettük meg ezt a tökéletes munkát. Most képzeljük azt, hogy az álmunk valóra vált és valóban megkaptuk az új munkát. Viszont a helyzet az, hogy a többség nem is fogja élvezni az álmainak megvalósulását. És ez a mai életünk egyik nagy problémája. Annyira bele vagyunk mélyedve az üldözésbe, annyira igyekezünk többet csinálni és egyre többet akarunk, hogy elfelejtettük élvezni azt, amit már elértük. Észre lehet vanni, hogy elég sok olyan ember van körülöttünk, aki elégedetlen az életével, és ez jórészt azzal magyarázható, hogy egyszerűen elfelejtették, hogyan kell élvezni és szeretni azt, amivel rendelkeznek. Ezek a problémák nagymértékben felszínre kerültek, amikor a COVID-járvány szó szerint arra késztetett minket, hogy otthon maradjunk.

Az emberek hirtelen olyan helyzetbe kerültek, hogy szinte mindig a saját otthonukban kellett maradniuk. És hirtelen az is kiderült, hogy sokan elégedetlenek az életükkel: nincs mivel foglalkozniuk, nincs hobbijuk, nincs érdeklődési körük.

Ráadásul mindenkinek egyszerre rengeteg szabadideje lett, hiszen nem kellett sehová menni-utazni, csak otthon maradni. Egyesek otthonról tudtak dolgozni, de nagyon sokan csak otthon voltak és nem csináltak semmit.  És adjunk hozzá mindehhez némi félelmet és stresszt, és ennek eredményeként rengeteg depressziós esetet kapunk. Emellett sokan problémákkal ütköztek a magánéletükben és kapcsolataikban. Sok házaspár elvált, mert egyszerűen nem tudtak együtt maradni zárt épületben 24/7.

Viszont ahogy telt-múlt az idő, sokan arra is rájöttek, hogy nem akarnak beadni a stressznek és depressziónak, ezért újra kezdtek tanulni, hogy hogyan kell élvezni a szabadidőt és szórakozni. Ebben a cikkben arról beszélünk, hogy miképpen lehet élvezni magunkat, produktívan tölteni a szabadidőnket.

Legjobb tippek nagyszerű és hasznos időtöltéshez

Ha nagyvárosban él, sokkal könnyebben töltheti a szabadidejét. Rengeteg hely van, ahova ellátogathat, rengeteg érdekes esemény, amelyek folyamatosan változnak, hatalmas bevásárlóközpontok, éttermek és még sok más. Viszont amikor egy kisvárosban élünk, figyelembe kell vennünk egyes sajátosságokat. Általában az ilyen városokból hiányoznak az óriási mozik, vidámparkok, sport arénák, múzeumok stb. Ezért az első dolog, amire szeretnénk figyelmet fordítani:

  1. Fedezze fel a városát. Nehéz érdekesen betervezni a szabadidőnk töltését, ha nem tudjuk, hogy mi van körülöttünk. Tudjon meg mindent a városáról. Ha szereti a finom ételeket, akkor keresse meg a legjobb éttermeket. Ha kedveli a művészetet, nézze meg, hogy milyen múzeumok, galériák, színházak vannak a városban. Ha kedveli aktív időtöltést, akkor keresse meg a parkokat, tánc stúdiókat, fitnesz stúdiókat és sporttermeket. 
  2. Mozogjon. A mozgás nagyon fontos helyet foglal az életünkben és talán az egyik legfontosabb mind a testi, mind a lelki egészség megőrzésében. Manapság rengeteg fajta edzés létezik: jóga, fitnesz, pilatesz stb. Az edzéseket egyformán végezhet otthon vagy egy tornateremben. A Covid-járvány miatt kötelesek voltunk otthon tornázni és így rengeteg edző online videókat és kurzusokat készített arról, hogy miképpen lehet otthon edzeni.
  3. Olvasson. Az olvasás nem csak érdekes, de hasznos foglalkozás. Az olvasásnak köszönhetően edzeni tudjuk a memóriánkat, újabb tudást szerezni és persze élvezni magunkat egy érdekes vagy vicces regénnyel.
  4. Takarítson. A takarítás és az átrendezés segít rendbe hozni a gondolatait és rendben tartani a lakását. Tekintse meg a körülötte levő dolgokat, nézze át a ruháit és dobja ki mindent, amit nem használ és ami felesleges. Ráadásul, még pénzt is kereshet, ha eladja a fölösleges cuccokat az interneten keresztül.
  5. Folyamatosan figyeljen a városa honlapját, hogy tisztában legyen az aktuális eseményekkel, fesztiválokkal stb.
  6. Meditáljon. Számos oka van annak, hogy miért érdemes megfontolni a meditáció bevezetését az életébe. A meditációs gyakorlat hatékonyan csökkenti a stresszt és a szorongást az elme és a test megnyugtatásával.
  7. Játsszon játékokat. Például játszhat régi, klasszikus játékokat interneten. Vagy játszhat egy társasjátékot a barátaival, ami mindig érdekes és vicces. Sőt, még pénzt is kereshet, ha kipróbálja szerencsét szerencsejátékkal. Rengeteg online kaszinó magyar játékosok számára kínálja szolgáltatásait.
  8. Tanuljon. Manapság rengeteg kurzus létezik az interneten, sőt többségük ingyen is elérhető. Tanuljon valami újat, amit eddig soha az életében nem csinált. Például, tanuljon meg főzni, vagy táncolni, rajzolni, gitározni stb. És ha nem csak online fogja csinálni, akkor még rengeteg új emberrel fog megismerkedni.