h i r d e t é s

MSZP: ma is aktuálisak Ady gondolatai

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

MSZP: ma is aktuálisak Ady gondolatai

2019. január 27. - 16:59

Ady Endre gondolatai napjainkban, halála után egy évszázaddal is aktuálisak - hangsúlyozta a költő budapesti szobránál vasárnap rendezett megemlékezésen Tóth Bertalan MSZP-elnök és Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke.

Ady Endre szobra Budapesten, az Andrássy úton - Forrás: Flickr

Tóth Bertalan kiemelte: a költői nagyság mellett Ady korrajzot adó közéleti publicisztikáiról is meg kell emlékeznünk, amelyek olyan társadalmi problémákra irányították rá a figyelmet, mint a mindent átszövő, panamázásként emlegetett korrupció vagy az akkori hatalom által a zsidók ellen alkalmazott gyűlöletkeltés.

De Ady rávilágított a kivándorlásra, a romló demográfiai mutatókra, akárcsak a kulturális bezárkózottságra, a távolodásra a Nyugattól, a Kelet felé fordulásra, az oktatás színvonalának romlására, valamint a kor társadalomfilozófiájára, amely "arról szólt, hogy uralkodók vannak és szolgák vannak", és "arról szólt, hogy az alsóbb rétegekről hogyan mond le a hatalom" - mondta.

A mai hatalom is ezt a társadalomfilozófiát követi - vélekedett a pártelnök, hozzátéve: az MSZP ez ellen a felfogás ellen küzd, közös jövőért, igazságos Magyarországért.

Hiller István szerint Ady művészetében "az a legfélelmetesebb, hogy mennyire a máról szól, az a legszomorúbb, hogy amit írt, azt tegnap is írhatta volna", miközben elképesztő pontossággal mutatta be az ország és a nemzet problémáit, mindkettő jövőjét Európában és az európaiságban látva. Modern, európai Magyarország nincs Ady Endre nélkül - jelentette ki a szónok. (MTI)