h i r d e t é s

MZP szerint Orbán hazugságai vezettek a gazdasági csődhöz

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

MZP szerint Orbán hazugságai vezettek a gazdasági csődhöz

2022. augusztus 08. - 08:18

Tüntetést szerveztek szombaton 18 órára a Kossuth Lajos térre. A rendezvény pártfüggetlen szervezésű, de minden ellenzéki pártot meghívtak a tüntetésre, amelyen többek között Márki-Zay Péter is felszólalt.

Forrás: Márki-Zay Péter Facebook oldala

Tüntetést szervezett a Kossuth Lajos térre a „Demokráciát! Jogállamot! Kormányváltást!” civil csoport. Az esemény leírása szerint „az Orbán-kormány gazdaság- és szociálpolitikája sok társadalmi csoport érdekeit sértette eddig is. A legutóbbi intézkedéseikkel is jelentős érdeksérelmeket okoznak”.

A kormány júliusban jelentette be, hogy hozzányúl a rezsicsökkentés 2013 óta fennálló rendszeréhez. Az átlagfogyasztásig maradt a rezsicsökkentett ár, az átlagfogyasztás feletti szintre lakossági piaci árat vezettek be. Átalakították a katás adózásra vonatkozó szabályokat is, a döntést hídfoglaló demonstrációk követték Budapesten.

 

Az előzetesen közzétett felszólalók sora, akik közül végül nem állt mindenki színpadra:

 • Keresztény Zoltán (jogász, kommunikációs szakértő)
 • Antoni Rita (filozófus és társadalmi nemek szakértő)
 • Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke
 • Dobrovits Orsolya, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke
 • Horváth Pál, a Fuvarozók Országos Demokratikus Szövetségének elnöke, a taxisblokád szervezője
 • FreeSZFE
 • Dóczi Péter (Alternatíva Párt)
 • Brenner Koloman (Jobbik)
 • Bodnár György Patrióta
 • Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere
 • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom)

A 18 órakor kezdődő esemény első blokkjában szakértők mondtak beszédet, őket civilek követték, végül politikusok kaptak felszólalási lehetőséget.

18.34

Ma Magyarországon politikai, gazdasági, társadalmi válság van, és ha most a másik oldal lenne hatalmon, akkor sem lenne sokkal élhetőbb hely a hazánk

– mondta Keresztény Zoltán jogász.

Úgy fogalmazott, a mostani nemzeti kommunisták főispánnak hívatják magukat, nekik nem fáj a rezsiemelés, de a problémák nem a NER-rel kezdődtek. Leszögezte, hogy meg kell szabadulni a régi politikai elittől, ahogy azoktól is, akik uralkodnak rajtunk, és el kell küldeni az ellenzéki pártokat is, a „tiszta koalíció” a vereség után összeomlott. Szerinte ez a nemzeti kommunisták rendszere, de azok sem jobbak, akik a másik oldalon a hatalom bármi áron történő megszerzésére törekednek.

18.50

Antoni Rita filozófus a családon belüli erőszakról beszélt, és emlékeztetett: ez a probléma a Fideszen belül is jelen volt, felemlegetve a „vak komondoros” ügyet.

18.57

Beszédet mondott egy vidéki pedagógus is, aki pártsemleges civilként mutatta be magát, és hangsúlyozta: aki tisztességes, az demokráciát, jogállamot és kormányváltást akar. Felszólalását többségében a pedagógusok helyzetének szentelte.

19.03

Kiderült, hogy a freeSZFE hozta a felfújható patkányt, és oligarchaként mutatták be.

19.05

A rendezvény egyik moderátora félbeszakította Antoni Rita beszédét, megosztva a saját gondolatait, de a közönség soraiból jelezték neki, hogy inkább a szónokot hallgatnák. Ebből rövid, indulatos szóváltás lett, majd Antoni Rita folytatta beszédét.

19.18

A freeSZFE felszólalói arról beszéltek, hogy a Money Mouse 2-3 éve született Németországban, és azért dagadt ilyen nagyra, mert zabálta a pénzt, ezzel szerették volna kifejezni a szolidaritásukat akkor az SZFE-vel.

19.28

A tüntetők ütemesen tapsolnak, miközben egy zenész „a kultúra nemzeti alap” szlogent ismétli a színpadon. Ezt követően „A hatalom a népé” című ellenzéki kampánydalt kezdték el énekelni.

19.41

Olyan országot képviselünk, ahol a kormányzás a nép érdekét szolgálja, és átlátható

– mondta Dóczi Péter, az Alternatíva Párt alapítója, hozzátéve, hogy fejlődő országot akarnak.

Hangsúlyozta, hogy nem felháborodott Facebook-posztokat és nyílt leveleket kell írni, nem a megváltóra várni, mert ezeknél a legkisebb tett is többet ér.

19.51

Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Fidesz mesterien egymásnak ugrasztja a magyar társadalom különböző csoportjait, de nem szabad hagyni, hogy egymásnak ugrasszák a civil szervezeteket és a politikusokat.

Nem jobb- és baloldal harcáról van szó, mert a Fidesz álkeresztény, áldemokrata és nem nemzeti

– mondta a politikus, aki ezután a Jobbik javaslatait ismertette, többek között az alapvető élelmiszerek áfamentességét említve. Brenner Koloman kitért arra is, hogy „Orbán Viktor és korrupt rendszere ellopja” az uniós pénzeket, ezért tartja vissza azokat az Európai Bizottság, majd szorgalmazta az Európai Ügyészséghez történő csatlakozást.

20.05

Márki-Zay Péter állt fel az emelvényre. A korábbi miniszterelnök-jelölt arról beszélt, hogy „akik ma itt vannak, adnak valamit a közösségnek”. Azzal folytatta, hogy április 3-án összefogással sem voltak elegen, és ha azt csinálják négy év múlva, mint április 3-án, akkor az eredmény sem lesz más, viszont az egyszerű civileknek nem kell a pártokra várni, van tennivalójuk.

A Fidesz és Orbán Viktor hazugsága volt, hogy az ellenzék háborúba vinné az országot, migránsokat telepítene be, vagy hogy Gyurcsány Ferenc vezetné az országot

– mondta Márky-Zay Péter, aki a rezsicsökkentés eltörlését is idesorolta, majd kijelentette, hogy a Fidesz hazugságokkal nyerte meg a választást, és

Orbán hazugságai vezettek a gazdasági csődhöz.

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, hogy a Fidesz összes hazugságát el kell mondani, házról házra kell járni, de a Kossuth térre is ki kell jönni. „Miért nincsenek itt a pártok a jobbikos Brenner Kolomanon kívül?” – tette fel a kérdést, majd elmondta: addig nem lesz változás, amíg eltűrik, hogy ellenzékieket is a Fidesz irányítson. Azt üzente az ellenzéki politikusoknak, hogy el kell juttatni az igazságot a rendszer hazugságairól mindenhova.

20.14

Márki-Zay Péter beszéde után az egyik moderátor bejelentette, hogy a rendezvény hivatalos része véget ért, és arra kérte a demonstrálókat, hogy békésen térjenek haza. (Index)