h i r d e t é s

Nagy a baj: már érkeznek a hajléktalanszállókra azok, akik a rezsiszámlák miatt kerültek utcára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagy a baj: már érkeznek a hajléktalanszállókra azok, akik a rezsiszámlák miatt kerültek utcára

2022. december 01. - 11:43

Sok olyan új ember jelent meg a fővárosi átmeneti szállókon, aki a rezsiárak és az infláció miatt lett hajléktalan.

A Szabad Európának a hajléktalanellátással foglalkozó szervezetek munkatársai arról beszéltek, hogy az utóbbi hetekben nagyon sok új ember jelent meg a fővárosi átmeneti szállókon, akik az emelkedő rezsiárak és az infláció miatt elveszíthették albérletüket.

Köves Ferenc szociális szakember, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke elmondta, hogy a korábbi évek 60-70 száazalékos kihasználtságához képest már most átlagosan 70-80 százalékos a fővárosi hajléktalanellátó intézmények kihasználtsága, és ez a további hidegek beköszöntével, illetve a rezsiköltségek emelkedésével még tovább nőhet.

A szakember arról is beszélt, hogy a Covid idején cscökkent a nyilvántartott hajléktalanok száma,

ugyanakkor jelenleg, vagyis az elmúlt hetekben nagyon sok új ügyfél jelent meg a szállókon.

Ennek oka szerinte egyértelműen az infláció és megemelkedett rezsiköltségek.

Akik eddig éppen meg tudtak élni bérelt lakásukban, azoknak egy része most nem tud. Kikerül az albérletéből, elveszti a lakhatását, mert nem tudja kifizetni a magasabb költségeket.

További gondot okoz, hogy maguk az intézmények is bajban vannak a rezsiszámlák miatt, a kisebb szervezetek közül többnél is bejelentették, segítség nélkül a télen nem fognak tovább üzemelni, mert a normatív támogatás nem fedezi a többletköltségeket. (mfor.hu)