h i r d e t é s

Nagyságrendekkel drágulhat a bankolás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagyságrendekkel drágulhat a bankolás

2023. január 17. - 07:11

A szakértők komoly tarifaemelésre számítanak.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

A tavaly kivetett különadó miatt minden korábbinál több cég emelhet tarifát a bankszektorban, ennek hatására akár 15-20 százalékkal is drágulhat a bankolás Magyarországon.

Miközben a kártyás fizetés ingyenes, és 150 ezer forintig havi két készpénzfelvétel is díjtalan, a számlavezetés egyre drágább: az ügyfelek többsége tavasztól, egy részük pedig már januártól nagyobb áremelkedést tapasztalhat.

A Bank360 szerint idéntől több hazai bank is havi 3 ezer forintot kér majd ezért a szolgáltatásért. Az alapszámlánál egyébként van olcsóbb bankszámla, ugyanakkor vannak olyanok, akik számára ez az opció nem elérhető, mert nem felelnek meg a feltételeknek, például nem rendelkeznek rendszeres havi jövedelemmel.

A Bankmonitor szerint most nulla és 3500 forint között mozog egy bankszámla havi díja.

A KÖVETKEZŐ HETEKBEN A SZAKÉRTŐK 15-20 SZÁZALÉKOS DRÁGULÁST VÁRNAK – A BANKOK KÉTHARMADA KÉSZÜL EMELÉSRE. A PÉNZINTÉZETEK SZERZŐDÉS SZERINT, AZ INFLÁCIÓ MÉRTÉKÉVEL NÖVELHETIK A TARIFÁIKAT.

A bankok a különadók miatt élnek az inflációs emelés lehetőségével, ami ugyancsak jogszabályban rögzített.

A Bankmonitor szerint érdemes lehet kedvezőbb számlacsomagra váltani, mert így kedvező esetben akár évi több tízezer forintot is spórolhat az ember. A jegybank adatai szerint az ügyfelek többsége már 2020-ban is havi ezer forintnál többet fizetett a bankolásért, miközben alig használta a számláját, írja az RTL.

A telefon- és internetszolgáltatók is árat emelnek

A magyarországi telefon- és internetszolgáltatók ezentúl inflációkövető díjkorrekciót fognak alkalmazni, ami az otthoni és a mobilszolgáltatások előfizetési díjait egyaránt érinti.

A Magyar Telekom közlése szerint az első árkiigazításra 2023-ban, a KSH 2022-es éves átlagos fogyasztói árindexet tartalmazó hivatalos közleménye után 90 napon belül kerül sor, amiről tájékoztatni fogják az előfizetőket.

A Yettel a díjakon az idei évtől évente egyszer a KSH éves átlagos fogyasztói árindexének megfelelően változtat a közleményt követő 60 napon belül, az ügyfeleket előzetesen értesíteni fogják. A Diginél a díjmódosulás májusban hatályosul az ÁSZF-ben nevesített díjcsomagoknál (vannak kivételek is). (Index)