h i r d e t é s

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a parlamenti munka

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a parlamenti munka

2022. november 22. - 10:12

Az energiapolitika átalakításáról, a munkavállalók helyzetéről és a szankciókról beszéltek ellenzéki képviselők napirend előtt az Országgyűlés keddi ülésén.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Kovács Attila

LMP: zöld fordulat kellene az energiapolitikában

Bakos Bernadett (LMP) arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben kisebb kormányválság volt, mert a Fidesznek öt napig tartott kitalálni, mihez kezdjen egy miniszter lemondásakor. Palkovics László lemondásához szerinte nagyban hozzájárultak a súlyos viták az energiapolitikával kapcsolatban.

Úgy vélte, a kormány is tudja, hogy az ország nagyon kitett a fosszilis energiáknak. A jelenlegi energiaválságra a megoldást az jelentené, ha elszakadnánk a fosszilis energiáktól, ehhez pedig zöld fordulatra lenne szükség, de a kormány nem ennek megfelelően cselekszik - értékelt, hozzátéve: a mostani kormányátalakítás azt mutatja, hogy a kormány energiapolitikájában súlyos zavar van, nagy viták vannak erről a kormányon belül.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, jó lenne, ha az ellenzék megengedné, hogy Lantos Csaba kifejthesse az elképzeléseit, mielőtt következtetéseket vonnak le az energiapolitika alakulásáról.

Májusig nem lehetett látni, hogy az EU ilyen komoly szankciós politikát indít el az energiaszektorban - hívta fel a figyelmet.

Kiemelte: nem igaz, hogy a kormány ne tenne erőfeszítéseket az energiadiverzifikáció irányába, fontos lépéseket tett, hogy minél több forrásból jusson energiához az ország. A kormány jelentős eredményeket ért el az elmúlt időben a klímapolitikával kapcsolatos célkitűzések elérésében - jelentette ki az államtitkár.

Mi Hazánk: nem megfelelő a munkavállalók helyzete

Novák Előd (Mi Hazánk) kifejtette: az elmúlt években a miniszterelnök gyakran beszélt munkaalapú társadalomról, ennek ellenére nem megfelelő a magyar munkavállalók helyzete, az elmúlt évtizedekben a kormányok pedig kiszolgálták a multinacionális vállalatok érdekeit. A munkavállalók fizetése egyre jobban elértéktelenedik a jelenlegi helyzetben, rosszak a munkakörülmények, és ellehetetlenítik a szakszervezeteket; a helyzetet az is rontja, hogy az oltatlan munkavállalókat diszkriminálták - bírált.

Megjegyezte: mindeközben elárasztják a munkaerőpiacot a külföldi munkavállalók.

Úgy fogalmazott, a multik és a globális nagytőke kiszolgálása jellemzi a kormány működését, eközben pedig zajlik a dolgozók kizsigerelése a minél nagyobb profit érdekében.

Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár szerint valóban folyamatosan oda kell figyelni erre a területre, azonban nem szabad engedni a demagógiának. A kormány fokozott figyelmet fordít a munkaalapú társadalomra, ami azért fontos, mert minden tapasztalat, vizsgálat arra az eredményre jut, hogy a magyarok leginkább a munkahelyek elvesztésétől tartanak - mutatott rá. Hozzátette: ezért lényeges, hogy Magyarországon egymillióval több ember dolgozik, mint tíz éve.

Az államtitkár azt mondta: Magyarországon alacsony a munkanélküliség, és a mai háborús helyzetben is eredményes a kormány ezen a téren, a gazdaság élénkítésével olyan helyzetet teremt, hogy a magyar dolgozók létbiztonsága, munkahelye biztosított.

Párbeszéd: Magyarország ne legyen csatlós!

Mellár Tamás (Párbeszéd) kijelentette, a kormányfő pénteki rádióinterjújában azt mondta, hogy Magyarország sosem szavazta meg a szankciókat, de ez nem így van.

A kormány gyakran hivatkozik elhibázott brüsszeli szankciókra, arra, hogy a szankciók nem ártanak Oroszországnak, de károsak az európai gazdaságnak - mondta. Kifejtette: orosz adatok szerint azonban csökken az orosz GDP, és más orosz gazdasági adatok is súlyos recessziót jeleznek. Nem lehet a tényeket elhazudni, a valóság előbb-utóbb itt is kiderül - mondta. Hozzáfűzte: külföldön már látják, milyen politikát folytat valójában a magyar kormány, ezért is mondták le a V4-es házelnöki találkozót.

"Mi leszünk Putyin utolsó csatlósa?" - kérdezte, majd azt mondta, remélhetőleg nem így lesz, ezt meg kell akadályozni.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy reagált, hogy a képviselő ne sértegesse a magyarokat, mert ez az ország senkinek sem csatlósa. Azonban a Párbeszéd csak azért van itt a parlamentben, mert Gyurcsány Ferenc szövetségese, aki pedig a saját házába hívta meg Putyint - tette hozzá.

Elmondta: a szankciók nem érték el azt a hatást, amelyet az EU remélt, a szankciókkal az a baj, hogy a kiszolgáltatott vevő akarja megregulázni az erőfölényben lévő eladót. Láthatóan Oroszország nem retten vissza a háborútól, és "nekünk jelen pillanatban többet ártanak" a szankciók - jelentette ki az államtitkár. Hozzátette: senki nem kérdezte meg a szankciókról a magyarokat, azonban a nemzeti konzultáció keretében elmondhatják a véleményüket az emberek. (MTI)