h i r d e t é s

Napos, nyári idő

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Napos, nyári idő

2023. május 31. - 07:15

A következő napokban egyre inkább csak délen lehetnek záporok, zivatarok, majd a hétvégén már ott se nagyon.

Az ország északi felén számíthatunk több napsütésre, hazánk délebbi tájain viszont erőteljesebb lehet a gomolyfelhők képződése. Itt helyenként átmeneti záporok, néhol zivatarok is kialakulhatnak, de kezdetben a nyugati tájakon is előfordulhatnak futó záporok. Élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a jellemzően északkeleti irányú szelet.
Hajnalban 8 és 16, délután 25 és 30 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Melegrekord: 35 fok Eger, 1925

Hidegrekord:
-1,2 fok Fügöd, 1955

Csütörtökön sok napsütésre van kilátás, de a déli tájakon erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájegységeinken elszórtan átmenetileg zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalra a déli tájakon helyenként pára, köd képződhet. Délután 26-31 fokot mutathatnak a hőmérők.

Orvosmeteorológia

Nem lesz időjárási front felettünk, de a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, fáradékonyság, keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás továbbra is jelentkezhet.
Záporok, zivatarok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.
Különösen az idősek, a szívbetegek és a keringési panaszokkal élők számára lesz megterhelő a nap, így az érintettek lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.
Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.
A szabadban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis 10 és 16 óra között az ország jelentős részén elérheti az erős, nagyon erős fokozatot.
Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.