h i r d e t é s

Negyedszer hagyta ki Orbán Viktor augusztus 20-át

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Negyedszer hagyta ki Orbán Viktor augusztus 20-át

2022. augusztus 24. - 05:55

A miniszterelnök több mint két hete szabadságon van, és a pihenést még a legnagyobb állami ünnep, augusztus 20. kedvéért sem szakította meg. Nem volt ott a katonai tisztavatáson reggel, és az ünnepi szentmisére is egyedül ment el felesége, Lévai Anikó.

Zoran Milanović és Orbán Viktor – Fotó: 24sata

Még ezen a héten is szabadságon van Orbán Viktor, a keddi kormányülést így a miniszterelnök helyettese, Semjén Zsolt tartotta. Gulyás Gergely a Telex kérdésére azt nem árulta el, hogy hol nyaral Orbán, de azt megerősítette, hogy a kormányfő jövő héten már ismét munkába áll.

Gulyás a Telex kérdésére arról beszélt, hogy évek óta van egy megállapodás a közjogi méltóságok között. Eszerint az augusztus 20-i állami ünnepségen a köztársasági elnök mond beszédet, illetve ő az, aki a legfontosabb eseményeken részt vesz. A miniszterelnök most is ehhez tartotta magát – tette hozzá Gulyás.

Az elmúlt években ugyanakkor Orbán rendre aktív szerepet vállalt az állami ünnepségeken.Fotó: Kaiser Ottó/kormany.hu

Tavaly például állami kitüntetéseket adott át Áder Jánossal és Kövér Lászlóval, de arról is megosztott egy fotót a Facebook-oldalán, hogy ünnepi kenyeret szelt.

Két évvel ezelőtt még ünnepi beszédet tartott augusztus 20-án a Kossuth téren az Összetartozás emlékhelyének elhalasztott átadásán, és itt hirdette meg Magyarország nemzeti politikájának hét törvényét. Hét évvel korábban Székesfehérváron a Városház téren mondott beszédet a kihelyezett kormányülés után.Forrás: M1 - Híradó/YouTube

2010 óta szinte minden évben együtt adta át az állami kitüntetéseket az épp aktuális köztársasági elnökkel és a házelnökkel, de az ünnepi szentmisén is rendre feltűnt a feleségével. Az idei ünnep előtt csak kétszer, 2017-ben és 2018-ban hagyta ki teljesen augusztus 20-át, 2016-ban pedig Rio de Janeiróban volt ugyan az olimpián, ám a Magyar Házban azért tartott egy előadást.

Idén minden feladat Novák Katalinra hárult. A köztársasági elnök reggel részt vett a katonai tisztavatáson, majd Székesfehérváron mondott beszédet, délután pedig a szentmisére ment a Szent István Bazilikába. Idén a miniszterelnök és a házelnök nélkül adta át a Magyar Szent István-rendet Miklósa Erika operaénekesnek és Rofusz Ferenc rajzfilmrendezőnek.

Baráti beszélgetés a horvát elnökkel

Mindeközben Orbán Viktort egy nappal az állami ünnep előtt még Horvátországban fotózták le. A horvát 24sata cikke szerint a miniszterelnök Zoran Milanović horvát államfővel vacsorázott péntek este egy étteremben Pakleni-szigetek egyikén, Hvar városától nem mesze. A lap olvasója több fotót is készített a két vezető politikusról, az öltözékük alapján hivatalos tárgyalásnak aligha tekinthető a találkozó.

A Telex kérdésére Gulyás Gergely is elismerte, hogy valóban nem volt hivatalos tárgyalás a két vezető között. Egy vacsora volt, ahol megfogalmazása szerint „aktuális politikai kérdésekről cseréltek eszmét”. A miniszter azt is hozzátette, hogy nem véletlenül találkoztak az étteremben, nem csak úgy összefutottak.

Orbán nyilvánosan legutóbb augusztus 4-én jelent meg, az amerikai jobboldali Conservative Political Action Conference (CPAC) dallasi rendezvényén mondott beszédet.

A konferencia után szabadságra ment a kormányfő, és feleségével Horvátországba utazott. Ez úgy derült ki, hogy előbb Brač szigetén, a Gajeta tavernában fotózták le augusztus 5-én színes, páfrányleveles ingben, majd Boris Vrkić újságíró osztotta meg, hogy ő segítette ki Orbánékat a tengeren, mert elromlott alattuk a motorcsónak. A horvát újságíró beszámolója szerint ő vitte ki a miniszterelnököt, a feleségét és a testőrét a partra, és a csónakban egy közös fotót is készített Orbánnal. (Telex)