h i r d e t é s

Nem foglalkozik a MÁV az EU-bíróság ítéletével

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem foglalkozik a MÁV az EU-bíróság ítéletével

2023. március 29. - 08:36

A szakszervezet 2021-ben indított pert a MÁV-Start ellen. Az Európai Bíróság igazat adott az érdekképviseletnek, azonban a MÁV továbbra sem hajlandó változtatni a jogsértő munkaidő-beosztáson.

A kép illusztráció! - Forrás: Facebook/Kardos Krisztián

A Mozdonyvezetők Szakszervezete két éve, mintegy hatszáz mozdonyvezető nevében és képviseletében indított peres eljárást a MÁV-START Zrt. ellen, mert a szakszervezet álláspontja szerint a munkáltató nem biztosítja a biztonságos munkavégzéshez szükséges és jogszerű pihenőidőket a vasúti járművezetők számára – idézi a közleményt az MTI.

A Miskolci Törvényszék – az összes más Törvényszékkel együttműködve – az Európai Unió Bíróságához fordult előzetes döntéshozatalért. Az Európai Unió Bíróságának ítélete teljes mértékben alátámasztja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének álláspontját. Az ítélet után, a MOSZ felszólította a MÁV-START Zrt.-t, hogy annak megfelelően, azonnal változtasson a mozdonyvezetők vezénylésének gyakorlatán.

A munkáltató azonban változatlanul folytatja a mozdonyvezetők munkaidő-beosztásának jogsértő, a szükséges pihenőidőket nem biztosító gyakorlatát, veszélyeztetve ezzel akár a vasúti közlekedés biztonságát is. A több száz, a közeljövőben akár több ezer per a magyar bíróságokon folytatódik. (24.hu)