h i r d e t é s

Nem kell nagyon beöltözni ma, a hétvége is forróságot hozhat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem kell nagyon beöltözni ma, a hétvége is forróságot hozhat

2019. augusztus 23. - 06:11

Pénteken délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem valószínű.  - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Varga György

Délután nyugat felől átmenetileg megvastagszik a fátyolfelhőzet, de csapadékra nem kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél. 27, 32 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Pénteken is alapvetően kedvező napra számíthat, ugyanis nem érkezik front a térségünkbe. A nagy napi hőingás azonban keringési és szívproblémákat okozhat. - írja a meteoklinika.hu.

Pénteken folytatódik a frontmentes idő. A napsütés hatására élénkebbek, vidámabbak lehetünk, javul a fizikai és a szellemi teljesítőképesség is. Ugyanakkor reggel a hűvös időben a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők végtagfájdalmakat tapasztalhatnak: ha ön is érintett, akkor ezeket enyhébb esetben egy néhány perces kímélő tornával is mérsékelheti, délutánra pedig várhatóan meg is szűnnek a tünetek. Napközben gyorsan melegszik a levegő, nagy lesz tehát a napi hőingás, ami kisebb keringési és szívproblémákat okozhat. Ha érzékeny rá, akkor vérnyomás-ingadozás, szaporább szívverés jelentkezhet, ebben az esetben nem tanácsos megterhelő fizikai munkát végeznie.

A hűvös reggelen főleg a hegyvidéki völgyekben növekszik a megfázásveszély is, készüljön vastagabb pulóverrel, ha a szabadban tölti a korai órákat. Immunrendszerét idénygyümölcsökkel is erősítse, a vitaminok mellett magas ásványianyag-tartalmuk révén is támogatják a védekezőképességét. Az őszibarack, a szilva és a körte, a zöldségfélék közül például a paradicsom és az uborka magas víztartalmuknak köszönhetően a szomjat is kiválóan oltják, nem terhelik meg az emésztőrendszert sem.

Az UV-sugárzás a déli órákban erős lesz, de inkább már csak az érzékenyebb bőrűeknek szükséges a magas faktorszámú fényvédő szerek használata.

A pollenszint is tovább emelkedik, a melegben fokozott a növények pollenszórása. Jelenleg a parlagfű okozza a legtöbb panaszt, most van a virágzásának a csúcsidőszaka. Az allergiások egész nap kerüljék a mezőket, réteket, és lehetőleg gyakrabban mossanak hajat!

A közlekedésben a meleg miatti szétszórtság, bágyadtság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Tartson gyakran pihenőt, ilyenkor frissítse fel magát! A járművek belseje percek alatt felforrósodhat, ne hagyjon kisgyerekeket és állatokat az utastérben még rövid időre se! Emellett a napsütés lehet zavaró, jó, ha mindig kéznél van a napszemüveg!

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, migrén, fáradékonyság.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.