h i r d e t é s

Nem veszi tudomásul a szekszárdi fideszes polgármester, hogy menesztették

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem veszi tudomásul a szekszárdi fideszes polgármester, hogy menesztették

2023. május 27. - 07:24

A választási törvény módosítása mentheti meg Ács Rezsőt.

Ács Rezső - Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Csütörtökön zárt ülésen tárgyalták a szekszárdi polgármester, Ács Rezső összeférhetetlenségét, akit végül minősített többséggel menesztett a város közgyűlése. Erre azért volt szükség, mert Ács 2017 óta egy önkormányzati cégtől tanácsadói fizetést vett fel jogtalanul. A kormánypárti és ellenzéki frakcióvezetők már közölték a leváltás tényét a városvezetővel, amit Ács Rezső nem vett tudomásul, és közleményben tudatta, hogy még mindig ő a polgármester.

A szekszárdi önkormányzat megállapította Ács Rezső esetében az összeférhetetlenséget, mert a hatályos törvények szerint 3000 fő feletti település polgármestere más keresőfoglalkozást nem folytathat, érte javadalmazást nem fogadhat el.

A KORMÁNYPÁRTI SZEKSZÁRDI POLGÁRMESTER VAGYONNYILATKOZATA SZERINT VAN EGYÉB RENDSZERES HAVI JÖVEDELME, EMIATT NEM LEHET POLGÁRMESTER. A Fidesz helyi frakcióvezetője úgy kommentálta a polgármester menesztését az ATV Híradójának, hogy ,,valóban volt gondjuk a polgármester működésével". Máté Péter szerint Ács Rezső nagy hibát követett el azzal, hogy egy önkormányzati cégtől plusz jövedelmet vett fel, hiszen az ilyen és ehhez hasonló bevételeket szigorúan tiltja a törvény a polgármesterek számára.

A szekszárdi ellenzék vezetője, Bomba Gábor a hír hallatán azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményezett a polgármesterrel szemben.

Beszereztem az idei vagyonnyilatkozatát, abban is szerepelt ez a tétel. A bizottság megállapította, hogy a dokumentumok valósak, így a közgyűlésen is beterjesztettem. Mivel összeférhetetlenség áll fent, emiatt kezdeményeztem a polgármesteri tisztség megszüntetését, amit a közgyűlés meg is szavazott

– fogalmazott Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd frakcióvezetője az ATV-nek.

A menesztési határozatról, amelyet egyébként az alpolgármester is aláírt, a kormánypárti és az ellenzéki frakcióvezető a saját irodájában tájékoztatta Ács Rezsőt. A polgármester azonban a betegsége miatt beszédképtelen, emiatt nem is reagált semmit a hírre.  

A közgyűlés közben arról is döntött, kivizsgálják majd a polgármester regnálása alatti pénzköltéseket, valamit azt is feltárják, milyen jogcímen használta a szolgálati gépkocsit Ács Rezső felesége, hiszen a polgármester betegsége miatt nem vezethetett. A közgyűlés felszólította a polgármestert:

AMENNYIBEN MAGÁNCÉLRA HASZNÁLTÁK A GÉPKOCSIT, 8 NAPON BELÜL FIZESSÉK VISSZA A JOGTALANUL IGÉNYBE VETT KÖLTSÉGTÉRÍTÉST A VÁROSNAK.

Ács Rezső a csatorna megkeresésére nem reagált, viszont egy közleményt küldött számukra, amelyben arról ír, még mindig Szekszárd polgármesterének tartja magát, és ez igy is marad a következő júniusi választásokig. Őt hatezer ember megválasztotta, és ha eltávolítják a székéből, akkor akár jogi útra is tereli ezt az ügyet.

A választási törvény módosítása mentheti meg Ács Rezsőt

A parlament kedden szavazta meg, hogy időközi választás már nem tűzhető ki, az Országgyűlésben és az önkormányzatokban is listáról pótolják az egyéni mandátumot vesztett képviselőt. Ezt a parlament és a képviselő-testületek működőképességének biztosításával indokolták.

A törvény hatályba lépése után a jövő évi önkormányzati választásig már nem tűzhető ki időközi választás, a már kitűzöttek pedig elmaradnak, csak akkor kell megtartani azokat, ha a kampány már elkezdődött. Az új jogszabály akár még meg is mentheti Ács Rezső főpolgármesteri székét. (Index)