h i r d e t é s

Némileg frissebb lesz az idő az éjjeli front mögött

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Némileg frissebb lesz az idő az éjjeli front mögött

2017. július 12. - 05:53

Szerdára virradóan egy hidegfront halad át felettünk, mögötte kissé felfrissül az idő. - írja az Időjárás.hu.

Csütörtök reggelre is érkezik egy hidegfront, ami már tartósabb lehűlést hoz, de a mostani számítások szerint ez is csak átmenetinek ígérkezik.

Délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, egyre több helyen süt ki a nap. Keleten eleinte még sok lesz a felhő, errefelé elszórt záporok, zivatarok is lehetnek, máshol már nem várható csapadék. 

Délután keleten is csökken a felhőzet, országszerte többórás napsütésre készülhetünk. A képződő gomolyfelhőkből csak elvétve alakulhat ki egy-egy helyi zápor. Az északnyugati, nyugati szelet időnként élénk lökések kísérik.

Mérséklődik a nagy meleg, a legmagasabb hőmérséklet 27, 32 fok között várható.

Orvosmeteorológia

Szerdán napközben az ország keleti részén még nem lesz érzékelhető javulás, továbbra is az év első hőhulláma terheli a szervezetét. - írja a meteoklinika.hu.

Jó hír azonban, hogy már megkezdődik a változást, ami legelőször a nyugaton élők tapasztalhatnak. Nagy szükség van már erre, a folyamatos hőség rendkívüli módon igénybe vette a szervezetünket.

A Dunántúlon tehát az áthaladt hidegfront hatására már némiképp mérséklődik a forróság, és habár csütörtökre virradó éjjel még mindig alvászavarokkal küzdhet, napközben már valamelyest csökkennek a korábban szintén gyakori keringési panaszok. A hőség megszűnésével együtt növekszik a görcshajlam, illetve görcsös fejfájást is tapasztalhat a nap második felében akkor, ha a fokozottan érzékenyek körébe tartozik. Alapvetően azonban kedvező változásra számíthat a humánmeteorológiai helyzetben, főleg holnaptól lesz észrevehető a javulás. Jó tanács, hogy a következő napokban érdemes több, magas magnéziumtartalmú élelmiszert, például olajos magvakat fogyasztania.

Az ország keleti részén azonban még mindig a tartós meleg jellemzi a napot.  A koncentrálóképessége továbbra is alacsony lehet, türelmetlenné, ingerlékennyé válhat. Nagyon fontos, hogy a déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, és a zárt nyílászárók mellett a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik még akkor is, ha éjjel valamennyire sikerült lehűtenie. A nehéz fizikai munkát egész nap próbálja kerülni. A korábban a tapasztalt migrén, illetve fáradtság, tompaság sem mérséklődik számottevően, és még mindig jelentkezhetnek emésztési panaszok is. A frontátvonulásokat leginkább megszenvedő szív- és keringési betegek is állapotában is csak rövid ideig tarthat a javulás, estétől ismét egyre markánsabb humánmeteorológiai hatások érvényesülnek.

11 és 15 óra között az UV-sugárzás nagyon erős lesz, meghaladja 7-es értéket, akár pár perc alatt is komoly leégést szenvedhet! Használjon legalább 30-40-es faktorszámú fényvédő szereket, az újrakrémezést pedig rendszeresen ismételje meg, különösen fürdőzést követően! Fennáll a napszúrás veszélye is.

A közlekedők türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Vezessen lassabban, óvatosabban, időnként élénk oldalszél is ronthat a menetstabilitáson, zivatarokban pedig viharos széllökések is előfordulhatnak! Gyereket, élő állatot még néhány percre se hagyjon az autóban, pillanatok alatt felforrósodik az utastér!

 

meteoklinika.hu / idojaras.hu