h i r d e t é s

Nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva betiltják a Telecom China-t az Egyesült Államokban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva betiltják a Telecom China-t az Egyesült Államokban

2021. október 28. - 12:45

A vállalatnak 60 napon belül be kell szüntetnie az amerikai szolgáltatásokat, ugyanis a hatóságok szemében a tevékenységük nemzetbiztonsági aggályokat vet fel.

A kép illusztráció! - Forrás: Al Jazeera

Az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) kedden megszavazta, hogy nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva visszavonja a China Telecom amerikai leányvállalatának engedélyét az Egyesült Államokban való működésre.

A döntés értelmében a China Telecom Americas-nak 60 napon belül be kell szüntetnie az amerikai szolgáltatásokat. A China Telecom, a legnagyobb kínai távközlési vállalat közel 20 éve rendelkezett engedéllyel távközlési szolgáltatások nyújtására az Egyesült Államokban.

Az FCC megállapította, hogy a China Telecom „a kínai kormány kizsákmányolásának, befolyásának és ellenőrzésének van kitéve, és nagy valószínűséggel arra kényszerül, hogy a kínai kormány kéréseinek megfelelő jogi eljárások nélkül, független bírósági felügyelet mellett tegyen eleget“.

Az NBC News szerint az amerikai szabályozó hatóság hozzátette, hogy a kínai kormány tulajdonlása és ellenőrzése „jelentős nemzetbiztonsági és bűnüldözési kockázatokat vet fel, mivel lehetőséget biztosít“ a vállalat és a kínai kormány számára „az amerikai kommunikációhoz való hozzáférésre, annak tárolására, megzavarására és/vagy félreirányítására“.

A China Telecom 2019-től világszerte több mint 335 millió előfizetőt szolgáltatott, és egy szenátusi jelentés szerint a világ legnagyobb vezetékes és szélessávú szolgáltatójának vallja magát, és az Egyesült Államokban lévő kínai kormányzati létesítményeknek is nyújt szolgáltatásokat.

Az amerikai kormány 2020 áprilisában közölte, hogy a China Telecom több mint 4 millió kínai amerikait, az Egyesült Államokba látogató évi 2 millió kínai turistát, az amerikai főiskolák 300 ezer kínai diákját és az Amerikában működő több mint 1500 kínai vállalkozást célozza meg virtuális mobilhálózatával.

2020 áprilisában az FCC figyelmeztette, hogy nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva leállíthatja három állami irányítású kínai távközlési vállalat amerikai tevékenységét, köztük a China Telecom Americas, valamint a China Unicom Americas, a Pacific Networks Corp és annak százszázalékos tulajdonú leányvállalata, a ComNet (USA) LLC működését, miután az amerikai ügynökségek nemzetbiztonsági aggályokat vetettek fel. (liner.hu)